fbpx
Gototop

БЛОГ

 

На Блогу Студија Керамике Бардак имаћете могућност да сазнате најновије информације о дешавањима у нашем студију. Преносићемо вести и конкурсе који могу бити интересантни свима који се баве керамиком. Представљаћемо уметнике у области керамике и њихове радове који Вам могу послужити као инспирација. У посебном сегменту писаћемо и преносити текстове из ретких стручних књига из области историје керамике али и технологије и технике. Све ово можете пронаћи у доле наведене три категорије.

 

Из нашег угла

Технологија и технике

Историја керамике

Пишу о нама - НИС Портал - ауторка: Милена Шћепановић

Nasi Polaznici 00

У оквиру нашег блога преносићемо и текстове писане о нама како из новинарског тако и из угла полазника курса. Доле наведени текст пренет је у целост са НИС-овог портала и бави се искуством наше полазнице Весне и њеног сина који су нам се придружили на курсу керамике у Новом Саду.

Набавка материјала за рад у керамици у Србији

Nabavka Materijala Za Keramiku

Један од проблема бављења керамиком у Србији је свакако недостатак избора када је набавка материјала за рад у питању. Ово се може закључити кроз једноставну претрагу на интернету и избор који Вам се нуди када упоредите домаће и стране фирме. Свакако отежана ситуације не значи и немогућност квалитетног рада и бављења керамиком. Овај велики мањак се није одразио на квалитет радова керамичара у Србији, чак насупрот, са оним што им је понуђено овде стварају дела која нас, полако али сигурно, постављају међу лидере на регионалној сцени.

Изрази и термини заборављеног заната

Recnik Izraza Grncarija

Грнчарство као занат полако изумире, заједно са њим термини и изрази које су га у стопу пратиле. Нема пуно текстова које можете пронаћи о керамици у Србији а да се не баве нама блиском временском периоду и често су посвећени керамици као уметности а тек по који занатлијама који су остали. Историјски извори од средњег века па до почетка двадесетог су ретки и непотпуни, а текстови често интерпретација аутора заснована на оно мало информација њему доступних. Нове технологије смењују старе а исто је и са изразима који се користе. Данас ћете ретко срести особу која зна шта су окарине, бардак, тестија, кондир.

Игра глином и дечији развој

Igra Glinom Dečiji Razvoj

Како играње глином подстиче креативност и психо-моторни развој детета?

 

У овој хипер-технолошкој ери, све уочљивија је недовољна укљученост деце у активности које подстичу креативност и моторички развој, игре у природи и са реалним предметима, далеко од виртуелних средина савремених електронских уређаја који, иако могу олакшати учење појединих појмова и вештина, пасивизују дечију радозналост и природну потребу да истражују свет око себе.

Керамика као хоби и основе процеса рада

Keramika Kao Hobi

Керамика као хоби у свету је популарна деценијама уназад, али у Србији популарност стиче тек у последњих неколико година. Бављење керамиком окарактерисано је од стране многих стручњака као једна од активности која вас у потпуности може опустити, психички и физички, а да притом позитивно утиче и на побољшање моторних и когнитивних способности. У овом тексту, у кратким цртама, можете пронаћи неке основне информације када је израда једног керамичког предмета у питању.

Страна 1 од 3