Nabavka Materijala Za Keramiku

Један од проблема бављења керамиком у Србији је свакако недостатак избора када је набавка материјала за рад у питању. Ово се може закључити кроз једноставну претрагу на интернету и избор који Вам се нуди када упоредите домаће и стране фирме. Свакако отежана ситуације не значи и немогућност квалитетног рада и бављења керамиком. Овај велики мањак се није одразио на квалитет радова керамичара у Србији, чак насупрот, са оним што им је понуђено овде стварају дела која нас, полако али сигурно, постављају међу лидере на регионалној сцени.

 

Ако сте у потрази за материјалом за рад, декорацију, сировинама за глазуре, алатима, опремом, амбалажом итд. овде сачињен списак би требао да Вам иницијално помогне. Са неким од ових добављача и произвођача имам и личних искустава које ћу изнети. То су лични закључци у сарадњи са сваким од њих и треба их узети са резервом. Набројаћу и неке са којима нисам имао лични контакт али су препоручени са стране, као поуздани и квалитетни. Потрудићу се такође да благовремено ажурирам каталоге како би цене које можете да преузмете овде биле актуелне, мада генерално код било ког поскупљења (снижење нисам доживео за 20 година колико се овим бавим) није било већих разлика и углавном се цене подижу лагано. Уколико сте упознати са још неким од добављача или произвођача који нису наведени овде можете ми проследити контакт а ја ћу их проверити и објавити. За сва додатна питања стојим Вам на располагању.

 

КЕРАМИК ЦЕНТАР МЕЗУЛИЋ - Београд

 

Мезулић је ту већ пар деценија, и колико ја знам још увек има примат, да не кажем врсту монопола када је ова област у питању. Добар део понуде долази из увоза, коректног квалитета, чешће су у питању јефтиније варијанте онога што може да се набави јер генерално потражња и платежна моћ купаца овде није велика. Најчешће прва станица свима који крећу са набавком, јер је једини који на једном месту има од свега по мало. Ценовни ранг варира, нешто је скупље, нешто у равни са ценама у окружењу, и то ако купујете као физичко лице, за правна лица +20% на цену из каталога. Изађу у сусрет и могуће је телефоном издиктирати и после само преузети наручено да не би чекали да Вам спакују све, а знам да су некима слали робу и курирском службом али то свакако проверите са њима. Са друге стране проблем је што немају сајт или било какво присуство на интернету, што је велики минус у данашње време. Услед промена цена не можете сазнати за исте сем да за сваки артикал питате лично преко телефона или понесете мало више пара са собом сваки пут. Цене су у еврима, а ако имате динаре курс је увек заокружен на више, типа ако је 117-118 рачунајте да наплаћују 120. Често сам наилазио на проблем да одређеног артикла нема и да га неће бити неко време (месец или два) јер робу увозе, па је потребно да се скупи мало више за набавку, како би им се исплатило да оду по њу, што у суштини не могу да замерим али свакако крајњем кориснику уме да буде проблем, поготово ако постоје рокови. Ово није толико чест случај али се некако увек деси у незгодном тренутку. Замерку такође имам на чињеницу да већина понуде нема адекватне пробе. Ово је огроман проблем ако сте почетник и не знате отприлике како шта уме да испадне. Има неких старих проба а за новије ствари које су уведене и фотографија (вероватно произвођеча) али слика колико год помаже није исто као и плочица у рукама. Од добијања детаљних информација на лицу места одустаните, ако Вам нешто треба тог типа контактирати газду путем телефона из каталога, радници често не знају. Такође, мала инвестиција у сам простор није на одмет, то у суштини јесте магацин али мало креча, ламината и расвете уме да чини чуда.

 

Асортиман:

 • Глине - десетак врста глина у различитим варијантама боја, температуре печења и концентрације шамота. Просек око 10€ за пакет од 10 килограма. Температурни распон од 920-1310°C
 • Ливаће Масе - седам у понуди у две варијанте боје бела и црвена са различитим темературама печења и просечном ценом око 1€ по килограму.
 • Енгобе - дванаест боја са распоном од 1,5€ за белу до 10€ за наранџасту и кобалт плаву. Када сам питао за температурни распон речено ми је у радњи да је за ниску и високу али имам лоша искуства са каменином и порцеланом. (губитак боје, разливање у комбинацији са транспарентном глазуром итд.)
 • Глазуре за високу и ниску температуру - велики избор, преко 90 различитих боја у комбинацији за високу и ниску температуру, такође имате класичне и ефектне које су нешто скуље (имају одређене ефекте на површини у виду тачкица, шара, преливања у две боје и сл.). Класичне глазуре за ниску су у ценовном опсегу од 3 до 12€ по килограму, ефектне за ниску од 7 до 12€ по килограму. Класичне глазуре за високу температуру су у ценовном опсегу од 4 до 10€ и ефектне од 4,5 до 10€ по килограму. Ако користите први пут направите пробу, неке за ниску умеју да цуре а са већином ћете имати харис (кракле), опет зависи коју глину користите. Део за високу које сам испробао су се коректно показале. Температурни распон од 880-1300°C
 • Пигменти - Преко 25 нијанси ценовног опсега од 3 до 7€ за 100 грама. Оно што сам користио се добро показало мада немам са чим другим да упоредим, нисам користио ни једне друге.
 • Листери - 11 нијанси са ценом од 0,2 до 4,5€ по килограму.
 • Подглазурне боје - 24 нијансе са распоном цене од 2,5 до 8€ за 100 грама. Имајте у виду да је за размућивање истих потребно уље које кошта 60€ литар а с обзиром да мора да иде дебљи намаз некад и у три слоја уме да испадне доста скупо. Испробао сам једно 7-8 и лоше ми је испало, тек треба да урадим другу пробу па јављам како је испало јер са овим ће бити мало компликовано док не ухватим тачне односе јер упуства наравно нема. Чим одрадим написаћу искуство. Температурни распон од 950-1250°C
 • Оловке - око 12 боја 10€ по комаду, купио сам само црну и ко хоће нек се јави да му поклоним.
 • Злато и платина -  класика у паковањима по 5 грама, разређивач је скуп али дуго траје, цена 50€ по бочици. Не увек али деси се да буде мало ређе, до сада само једном.
 • Надглазурне боје - надглазурне и боје за ситоштампу, педесетак нијанси и цене од 5 па до 85€ али углавносм су до 10€ за 100 грама. Температурни распон од 720-880°C
 • Сито штампа на стаклу - двадесетак нијанси од 5 до 50€ за 100 грама. Температурни распон од 490-580°C
 • Оксиди и сировине - Избор у каталогу солидан, нема увек свега на лагеру, до сада без већих одступања у квалитету, једном се десило да је кеса погрешно обележена али је примећено на време. Ценовни распон од 0,4 до 70€ по килограму у зависности од ставке.
 • Уља, лакови, разређивачи и др. - разређивачи за злато и листер, прање сита, златну пасту, уља за боје лак за матрицу итд.  цене од 15 до 60€.
 • Преградне плоче за пећ и стубићи (намештај) - разних величина од 400 са 400 милиметара па и до 700 милиметара дубоких. од 15ак € па до 35€ по комаду. Стубићи разни од 5 па до 20 сантиметара од 1,5 до 3€ комад.
 • Керамичка вуна и ватростални материјал - Вуна, папир, лепак итд.
 • Опрема и алат - Овде има свега и свачега, од грнчарских точкова, преса за плоче или профиле, алаткица, делова и остале опреме. Ту доста пазити јер је неке ствари могуће набавити и повољније и квалитетније па се потрудите да мало истражите пре него што се одлучите за неку већу куповину. Гаранције на точкове немате за остале ствари не знам.

Каталог: Можете преузети овде. Ажурирано јануар 2020.године (у међувремену може доћи до промена цена)

 

Контакт информације:

 • Магацин:  где можете купити и преузети материјал - Јованке Радаковић Бр.1 (Миријево)
  Када дајем инструкције људима обично напоменем да је у питању стамбена кућа, магацин је испод у гаражама (гаража лево изнад које пише месара) и да сачекају ако је пас пуштен, видеће Вас из гараже и затворити пса. Можете паркирати испред ограде. Од аутобуских линија у близини пролазе 27, 27Е, 27Н, 46 и Е6.
 • Радно време: радним даном од 9:00 до 17:00, суботом од 9:00 до 15:00.
 • Контакт телефон: +38163314797 ; +381113433937
 • Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

МОЗАИЦИ АНИТА

У последње две године примарно место за набавку глазура и енгоба за комплетан рад школе керамике. Испашће да су спонзори блога колико речи хвале имам за ове људе али ћу се фокусирати на чињенице. Домаће сировине, домаћи технолози, стабилна производња, конкурентне цене, фин избор који се временом повећава. Да сте ми пре три године рекли да је тако нешто могуће у Србији слатко би се насмејао. Наиме, бавити се овако нечим уопште није захвално ни једноставно, процес који стоји иза свега и неопходно знање, а да не спомињем услове у Србији који би зауставили и оне најтврдоглавије. До сада је било могућности да се на неким местима нађе нешто слично али свакако нисте могли да рачунате да ћете у следећој тури добити исту ствар а да не причам о избору. Професионалност и љубазност на високом нивоу до те мере да је чак могуће да у сарадњи са њима направиш глазуру коју немају у понуди уколико су сировине доступне. Нико се не би цимао толико, а да не причам о хиљадама под питања, за ово или оно, на која сам увек добијао одговор. Свакако место које треба имати у виду када планирате набавку материјала за рад. Критику би могао да дам на чињеницу да имају доста пастелну палету боја и по две три варијације на исту боју само са разликом у интезитету, али са друге стране све можете интезивирати лично пигментом а супротно не може. То би можда и стајало као критика, да чињеница није, да понуду стално проширују и с обзиром да су релативно кратко ту са нама надам се да тек можемо да очекујемо изненађења. Треба напоменути да све што испоруче стиже у влажном стању и увек густо тако да никад нећете имати проблем да буде превише ретко. Цене које су у каталогу се односе на килограм суве материје тако да се вода не рачуна.

 

Асортиман:

 • Глазуре за високу температуру - 16 боја, температурног распона од 1180 до 1230°C, а цене од 2,73 до 6,28€ по килограму. Испробао све, стабилне и покривајуће, фино млевене па рад са шприц пиштољем не представља проблем.
 • Енгобе -14 боја, температурног распона од 1180 до 1230°C, цене од 1,88 до 4,72€ по килограму. Овде морам да напомем да њих 12 имамо стално у понуди у оквиру едукација. Ако се фино и равномерно нанесу лепо затапају и скоро су непропусне и без транспарентне глазуре што до сада нисам сретао са енгобама и супер је као алтернатива за мат глазуре.
 • Мат глазуре за високу температуру - нешто ново у понуди, имају 8 боја у температурном распону од 1200 до 1230°C. До сада смо пробали белу и црну и увели смо их у стандардну понуду. Цене иду од 3 до 6,16€ по килограму.
 • Ефектне глазуре за високу температуру - такође новитет у понуди 4 боје за сад, температурни распон од 1180 до 1230°C, распоне цене од 4,95 до 5,64€. Подељене су у две групе са металик или спот ефектом. Благо цурљиве и најбоље их је сигурности ради користити за унутрашност посуда или пазити на дебљину и појачати забрис на копиту ако се користи споља.
 • Ливачка порцеланска маса - за температуру од 1180 до 1230°C по цени од 1.38€ за килограм.
 • Глина - прљаво бела за печење од 1050 до 1230°C цена 0,5€ за килограм.
 • Глазуре за ниску температуру - 27 боја, распон температуре од 960 до 1050°C, цене од 2,93 до 6,81€ за килограм.
 • Енгобе за ниску температуру - 15 боја, распон температуре од 980 до 1050°C, цене од 2,43 до 5,28€ за килограм.
 • Ефектне глазуре за ниску температуру - 4 боје, распон температуре од 980 до 1050°C , цене 6,5€ за килограм.
 • Ливачка маса за ниску температуру - розикаста за температуру од 1100 до 1150°C, цена по килограму 0,95€.
 • Пасте - Дефинитивно следећа ставка за пробати, нисам имао прилику али ако Маријана нешто похвали вреди пробати. За сада у седам боја око 30€ по килограму. Може се наносити преко бисквита, по потреби са или без транспарентне глазуре. Такође може се нанети на нанесену, непечену и осушену глазуру па затим глазурно испећи, у комбинацији са њиховим глазурама и полигликолом који се корисити нема цурења и погодно је за цртање. Могу се пећи и на 1000 и на 1250°C.
 • Пигменти - Четири боје пигмента од 20 до 50€ по килограму. Није велики избор али су цене одличне.
 • Оксиди - У понуди за сада Хром, Титан, Цинк и Манган од 4,5 до 15€.
 • Маса за премаз плоча - Лично правим своју али могу да препоручим. Добио сам од Маријане једну флашу за пробу и препоручујем свима који брину о својим плочама. Ако не знате чему служи јавите нам се и објаснићемо Вам.
 • Електролити, угушћивач за глазуру, полигликол за пасту - Овде могу да препоручим угушћивач за глазуру а користите га ако имате ситуацију да Вам глазуре после дуже стајања запекне на дну. Додате мало угушћивача и глазура може да стоји мало а да после не морате да се убијете од мешања да разбијете талог. Полигликол је предпостављам медијум за пасте.

Каталог: Можете преузети овде. Ажурирано мај 2020.године (у међувремену може доћи до промена цена)

 

Контакт информације: 

 

ТЕРРААРТ - Ниш

 

Баве се производњом опреме за радионице и у њиховом асортиману можете пронаћи пећи за високу и ниску температуру, или како они кажу керамику или порецелан. О осталим производима нешто касније, а у овом делу нешто о њима. У овом тренутку користимо њихову пећ са максималном температуром од око 1300°C, трећу годину за редом. И могу рећи да сам релативно задовољан без већих замерки. Испоручена је са домаћим програматором у вези којег сам у почетку био скептичан али се скроз добро показао, чак и боље од неких старијих класика попут АРТ-95. Гаранција на програматор је 5 година а на пећи 2 године. Испоручују на адресу али се доплаћује. Ценовно су повољни у односу на Електрон из Бање Ковиљаче о којем ћу касније писати али постоји разлика у квалитету. Када се упоређује са пећима из Електрона примећује се: уштеда на изолацији, спољна облога је мање квалитетна, врата без осигурача (отоврено/затворено) у стандардној понуди (доплаћује се), класичан систем са једним програматором док конкуренција има примарни и секундарни, систем за проток ваздуха са једним цугом, тања сонда. Ако хоћете коректну пећ свакако препоручујем и поред свега тога јер ради посао, и до сада да куцнем у дрво са око 400 одрађених печења није било потребе за сервисом. Цене нису истакнуте на сајту као раније па је теже стећи утисак колико добијате или губите ако изаберете већу-мању варијанту итд. Поред модела на сајту нуде могућност да им Ви поднесете жељене карактеристике, па да Вам по њима направе. Програматор са којим је пећ испоручена је Нигос 3123 и упутство за инсталацију и коришћење на српском језику можете преузети овде.

 

Асортиман:

 • Пећи за керамику - На сајту нуде неколико модела за температуру до 1200°C, мада је моја препорука да и ако радите само на нижој температури узмете пећ за високу (порцелан), мало је скупља али ће моћи да Вам испече и каменину и порцелан ако затреба. Пећи за ову температуру се теже продају половне. Не треба их гурати често преко 1100°C што је и наведено као радна температура.
 • Пећи за порцелан - По њиховој спецификацији пећи за температуру до 1400°C, у питању су наравно максималне радне температуре али свакако се не препоручује редовно печење на њима. Углавном се користе за до 1250°C, код њих је као радна температура наведено 1300°C што није немогуће али мало ће се помучити због мање изолације.
 • Пећи за стакло - У питању су пећи за фузију стакла и модел који је приказан као репрезентативни на сајту је за максималну температуру до 1200°C и радном температуром од 800°C.
 • Пећи за фотокерамику - Такође са наведеном максималном температуром од 1200°C а радном температуром од 900°C
 • Пећи за метал - пећи за каљење метала и оно што је занимљиво нуде посебан модел за каљење мачева, ковачке пећи и пећи за топљење алуминијума.
 • Опрема за радионице - Нуде вибро сито, млин за млевење глине, ваљке за млевење глине, токерице, сталке за декорацију (кавалетић), пресе за плоче, грнчарске точкове.

 

Контакт информације:

 • Адреса: Борислава Николића Серјоже 29, 18000 Ниш.
 • Телефон: +381628983764 (Вибер) и +381604704977
 • Радно време: 09-17 часова.
 • Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

ЕЛЕКТРОН - Бања Ковиљача

 

Чувени Бата и његове пећи, не само за керамику, али ћемо се на њих највише фокусирати. Ако желите најбољу пећ на тржишту и није Вам проблем да потрошите мало више онда Вам препоручујем њихове производе. Нема јефтинијих варијанти, доплата за ово или оно. Све што Вам падне на памет је у стандардној понуди по систему плати па се клати (ово пишем по сазнањима која су ми доступна у тренутку писања, све информације свакако проверити приликом информисања). Акцентоваћу сигурностне протоколе попут два програматора са две одвојене сонде, један примарни који води процес и други контролни, односно сигурносни, на којем се уносе нешто виши параметри како би он искључо пећ ако први закаже и премаши задату температуру (не дешава се често, али кад се деси пожелиш да си имао ово), осигурач за затворена/отворена врата укључен такође у стандардну понуду тако да не можете покренути пећ ако су врата отворена или одшкринута. Труде се да прате светске стандарде и квалитет израде и педантност је на око приметна када их упоредите са осталим домаћим произвођачима. Критике се углавном односе на непоштовање рокова и скуп сервис на који се често дуго чека, ово је закључак на основу искуства које сам имао док сам радио на Факултету примењених уметности где смо имали две његове пећи. Такође имао сам прилику да радим са њиховим сушарама и пробним пећима, заиста све што можете очекивати од пећи ћете и добити. Цене такође нису на сајту за репрезентативне моделе па све иде на упит тако да мало губе на транспарентности. Када бих имао мало више пара за пећ узео би их у обзир али би свакако са тим новцем погледао да ли ми се исплати да увезем немачки Nabertherm, чак и ако би доплата била до 200-300€ за исту величину. Ако би било више узео би Батину пећку и да не размишљам.

 

Асортиман:

 • Опрема за керамику - Коморне пећи за керамику, вагонске пећи за керамику, пећи за декоративну и фото керамику, грнчарски точак и уређај за глачање глине (фенси назив за пресу).
 • Лабораторијска опрема - Лабораторијске пећи, цилиндричне пећи, лабораторијске високотемпературне пећи, лабораторијски решои, пешчана купатила, водена купатила, дестилатор.
 • Опрема за денталну технику - Пећи за денталну технику, вакумати, пећии за сушење-топљење воска, парочистачи, пећи за синтеровање, уређај за полимеризацију акрилатних протеза, пескаре, уређај за топљење желатина, уређај за електролизу, тример, преса за кивете, ватросталне кивете и ватростални картон, грејачи у кварцном стаклу за разне врсте вакум пећи за керамику.
 • Пећи за термичку обраду - Са максималном температуром од 1100°C.
 • Пећи за топљење - Пећи за топљење алуминијума, пећи за топљење злата.
 • Пећи за емајлирање
 • Пећи за стакло
 • Сушаре
 • Суви и парни стерилизатори
 • Опрема за лабораторије фабрике цемента - Влажна комора, базени за грејање призми, лабораторијске пећи, пећи за воатиле, грејне плоче са кварцним стаклом, водено купатило, комора за влажеење.
 • Лабораторијске расхладне коморе

 

Контакт информације:

 • Адреса: Народног Фронта бб, Бања Ковиљача
 • Телефон: +38115818091 и +38115819416
 • Сајт: www.elektronb.co.rs

 

Дејан Бошњаковић - производња и продаја глине - Аранђеловац

 

Код Дејана имате две варијанте глине за моделовање и вртење ниску и високу (до 1060°C и до 1250°C), обе су прљаво/сиво беле стим што за ниску температуру имате и варијанту у боји теракоте. Такође нуди и ливаћу масу за температуру до 1200°C. Све варијанте можете изабрати са или без шамота, с тим што проценат варира од туре до туре. Ако Вам треба прецизна количина шамота типа тачно 5 или 10% потребно је да се наручи већа количина али увек је ту негде чини ми се у распону од 6 до 12%. За сада се добро показала у комбинацији са глазурама и нисмо приметили неке веће дефекте сем што је глина без шамота за високу температуру подложна кривљењу када су веће, плочасте, површине у питању, али не више од очекиваног. Дејан пар пута месечно долази до Београда и довози материјал па ако Вам мало чекања није проблем и ако имате ок количину довешће Вам ако се договорите. Од скоро сарађујемо и за сада није било проблема и неспоразума било какве врсте. Потребно је напоменути са су наведене цене по килограму а да паковања иду по 20 килограма у односу на стандардних 10 на које смо навикли. Солидно је упаковано тако да може да се лагерује. Поред глина код Дејана је могуће набавити и неке од сировина као што су каолин, алуминијум оксид, хром оксид, манган оксид и пигменте у зависности од лагера, често има нешто занимљиво у понуди па треба проверити.

 

Асортиман:

 • Глина за ниску температуру - Глина прљаво/сиво бела и теракота за температуру до 1060°C у пакетима од по 20 килограма са ценом од 0,35€ по килограму.
 • Глина за високу температуру - Глина прљаво/сиво бела за температуру до 1250°C у пакетима од по 20килограма са ценом од 0,40€ по килограму.
 • Ливаћа маса - за температуру до 1200°C и цена од 0,28€ по килограму.
 • Сировине - Могу се повремено пронаћи, треба проверити шта има на лагеру (каолин, алуминијум оксид, хром оксид, манган оксид, пигменти, итд.)

 

Контакт информације:

 • Телефон: +38163626122

 

Саша Томић - производња и продаја глине - Београд

 

Ако се бавите керамиком сигурно знате за Сашу Томић, добрих двадесетак година купујемо глину од ње а последњих десет до петнаест година ако не и више њена глина је коришћена као примарни материјал за рад студената на Факултету примењених уметности у Београду. Са својом радионицом на Бањици погодна је за хитне набавке ако сте на територији Београда јер увек има нешто на лагеру. Глина коју смо користили је за виску температуру такозвана "црна" глина, светло розе/крем боје након печења. Нешто мекшег црепа када се пече на ниској температури али погодна и за распод до 1050°C. Чини ми се да је са 5% финог шамота али треба проверити. Саша је технолог и знам да су неки наручивали и глазуре код ње али нисам имао личног искуства са тим, колико знам има и за високу и ниску температуру али ограничене палете боја. Пакети глине су од по 10 килограма у вакум паковању тако да могу јако дуго да стоје. Неке пакете сам отварао и после годину дана и користио без проблема.Такође има и ливаћу масу припремљену за рад.

 

Асортиман:

 • Глина за нику температуру - за температуру до 1100°C, цена 0,5€ по килограму.
 • Глина за високу температуру - за температуру до 1250°C, цена 0,5€ по килограму.
 • Ливаћа маса - за температуру до 1100°C, цена 10€ за канту од 30 килограма.
 • Глазуре за ниску и високу температуру - има ограничен спектар боја и треба проверити шта је на стању и које су цене.

 

Контакт информације:

 • Телефон: +381638579893