Back to Top
Mini kurs keramike u Beogradu i Novom Sadu

МИНИ КУРС КЕРАМИКЕ

Мини курс керамике је јединствена форма курса намењена свима који би желели да се опробају у овој уметничкој дисциплини, пре него што одлуче да ли желе да се керамиком касније евентуално баве као хобијем или професијом. Осмишлљен је и препоручује се највише особама које до сада нису имале искуства у раду са керамиком, тако да никакво предзнање није потребно. На Мини курсу керамике упознаћете се са основним техникама ручне израде као и основним видовима декорације. Курс траје четири часа по два сата и у цену је урачунато све потребно за реализацију свих задатака (материјал за рад, материјал за декорацију, печење радова). Није потребно ништа додатно куповати или доносити. Предвиђена је израда три предмета која по завршетку финалног печења можете носити са собом. Ради се у малим групама по задатку, што подразумева тачно задате параметре које је потребно испунити како би се савладали сви предвиђени сегменти.

По завршетку Мини курса керамике имате могућност да своју едукацију наставите на Стандардном или Интензивном курсу керамике. Овај вид курса другачије је конципиран у односу на Стандардни курс керамике и доступан је у Београду и у Новом Саду, а главне карактеристике које га чине су:

 

Групни рад, фиксни почетак и трајање курса

Сви у групи раде по задатку и прате инструкције едукатора. Овај вид едукације има за циљ да Вас научи што више за што краће време, па је неопходно пратити задатке и проћи све сегменте заједно са групом. С обзиром на то да на сваком часу сви раде исте задатке, Мини курс има тачно дефинисане термине (почетак и крај), састоји се од четири часа и уколико пропустите неки нећете бити у могућности да га искористите касније. Имајући то у виду, нове групе Мини курса крећу по завршетку претходног курса, а сви термини ће бити објављени минимум две недеље раније. Мини курс керамике траје 4 часа по два сата и није га могуће продужавати. Могуће је по завршетку истог уписати неку од других варијанти едукација.


Технологија и технике

Полазници курса пролазе све сегменте израде предмета од почетка до краја. Ради се у техници каменине са финалним печењем на температури од 1220°Ц. Три часа намењена су изради предмета у различитим техникама ручне израде (кобасице, плоче и помоћни калупи). Грнчарски точак није предвиђен у плану и програму Мини курса. На четвртом часу раде се три врсте декорације (оксиди, глазура и енгоба). Радови се преузимају по завршетку глазурног печења, не касније од 14 дана од датума завршеног курса.

 

Обезбеђен материјал и опрема

Све неопходно за рад у оквиру едукације је обезбеђено и урачунато у цену. Алаткице, оклагије, крпице, модлице, помоћни калупи, четкице, посудице, игле и ножићи, кецељице итд. су на располагању свим полазницима. Глина за рад, материјали за декорацију и печење насталих радова такође су урачунати у цену. За рад користимо сиво-белу аранђеловачку глину без шамота. За декорацију употребљавамо бакар оксид за рад реализован техником кобасица, белу глазуру за рад у техници плоча и транспарентну глазуру и 12 боја енгоба за декорисање рада у техници помоћних калупа.


Стручни едукатори

Радионице је осмислио и води грнчар Саша Матић са дугогодишњим искуством у раду на едукацијама овог типа. Гостујући едукатори су студенти IV и V године студија Факултета примењених уметности на Одсеку керамика: Јелена Бабић, Милица Миладиновић, Уна Стојановић.

Image

Студио Керамике Бардак наследник је традиције коју је преко једне деценије водило удружење "Булевар Уметности", кроз чију школу је прошло преко 1500 полазника. Искуство и специфичан приступ у раду је оно што нас издваја од осталих и даје нам могућност да постављамо трендове у овој области. Надамо се да ћемо оправдати Ваша очекивања и да ћете уз нашу помоћ безбедно упловити у воде једног заиста фасцинантног и креативног света.

 

Термине одржавања Мини курса објављујемо у ФБ Догађајима на нашој Фејсбук страници. Уколико немате Фејсбук налог, за информацију о термину почетка следеће групе можете нас контактирати или потражити најаву у дну странице.

 

ЦЕНА Мини курса керамике: 5.000 РСД (четири часа по 2 сата)

Напомена: Студио Керамике Бардак доноси одлуку о примени правилника рада о коришћења термина и простора у атељеу за керамику са којим морају бити упознати сви полазници курса керамике. Сви детаљи биће доступни на нашем сајту, али и истакнути у простору за рад. Уплатом одређене врсте курса подразумева се да сте са правилима упознати и да се слажете са њима.

Приликом коришћења уплаћених термина молимо Вас да посебну пажњу обратите на следећа правила:

 

 • Уплаћена четири термина Стандардног и Интензивног Курса Керамике могуће је искористити у року од 28 дана почевши од датума првог термина. Ако користите један термин недељно, један је могуће прескочити у току једне недеље, сваки наредни прескок се рачуна као да сте присуствовали часу.
 • Надокнада пропуштеног термина уколико сте затражили промену групе само за ту недељу се мора реализовати најкасније до следећег редовног термина, у супротном се час губи.
 • Код Мини Курса Керамике сви часови се морају искористити у континуитету, нису могуће надокнаде пропуштених часова.
 • Ако не долазите на заказани термин потребно је да се јавите најкасније 3 сата пре почетка часа или, ако је час у јутарњим часовима, дан раније. У супротном, рачуна се као да сте били на часу, чак и ако нисте искористили могућност да једном прескочите едукацију.
 • Уколико касните на час није потребно да се јавите, можете слободно доћи у било ком тренутку.
 • У случају прављења паузе од недељу дана између два циклуса, рачуна се као искоришћен прескок у следећем циклусу. У супротном нисмо у обавези да сачувамо место у групи.
 • Резервисано и сигурно место имате само у одабраној групи, за трансфер у други термин морате нас контактирати како бисмо Вам јавили где има слободних места, јер није могуће самостално бирати и мењати термине у току едукације.
 • Уколико знате да нећете бити ту дужи временски период (2-3 недеље), можете се договорити са нама о коришћењу преосталих термина, само је потребно да се договоримо на време.
 • Курс не траје 4 часа, већ толико траје циклус. Сви радови који су урађени на последњем часу се могу преузети у фази у којој се налазе. Ако је завршено моделовање биће бисквитно печени, ако су глазирани биће глазурно печени. Ако желите да глазирате бисквитиране радове накнадно могуће је узети појединачни час или ако правите паузу, на часовима када наставите. Не радимо услужно глазирање.
 • За све остале ситуације потребно је договорити се са едукатором пре термина који је споран, а ми ћемо Вам максимално, колико је у нашој моћи, изаћи у сусрет.
 • Договори, након што је пропуштен час, нису могући.

Молимо Вас да приликом боравка у нашем атељеу и коришћења наших услуга обратите пажњу и придржавате се следећих правила:

 

 • За време боравка у студију подразумева се опрезан приступ материјалима који могу бити опасни по Ваше здравље. Едукатори ће Вас упутити у начин на који се рукује свим материјалима, машинама и обезбедити потребну заштитну опрему. Молимо Вас да се посебна пажња обрати приликом руковања пиштољем за врућ ваздух.
 • Корисници су у обавези да све алате, машине и радне површине које користе очисте од глине и других материјала након коришћења. Такође по завршетку рада на грнчарском точку потребно је очистити исти.
 • Корисници сами воде бригу о својим приватним алатима, материјалу и радовима, а за смештај истих биће им обезбеђена једна полица.
 • Сва литература у студију на располагању је корисницима, али није дозвољено изношење књига, скрипти или часописа из простора.
 • Пушење ни у једном делу атељеа није дозвољено.
 • Није дозвољено дирати туђе ствари са полица, што се поготово односи на радове у процесу израде.
 • Материјал за израду радова који је укључен у цену је ограничен и подразумева следеће количине на месечном нивоу: до маx.10кг глине, оксиде (бакар, манган, гвожђе, кобалт), енгобе (око 12 различитих боја), глазуре (бела, бела мат, црна, црна мат, транспарентна, жута, светло плава, зелена за покривање већих површина и две бонус глазуре црвена и љубичаста - за један рад у циклусу).Печење урачунато као бесплатно у оквиру едукације се односи на величину радова који улазе у оквир 25x25x25цм.
 • Имате право коришћења својих материјала (глина, глазура, енгоба, оксида, хоби боја, налепница и сл.) само уз консултацију са едукатором.
 • Радове који остану код нас након завршене едукације чувамо 28 дана, почевши од последњег дана похађања едукације. По завршетку едукације договорите се са едукатором око преузимања радова.
 • Обавезно потписујте радове, не одговарамо за непотписане радове.

За време трајања пандемије обавезно је поштовање следећих правила:

 

 • Обавезно правилно ношење маски у затвореном простору за време едукације.
 • Обавезно прање и дезинфекција руку.
 • Обавезна дезинфекција обуће (дезо баријера).
 • Максимални број полазника у групи је 8.
 • Часови могу да се паузирају само уколико полазник/ца има позитиван тест на Ковид-19, за све остале ситуације могуће је искористити један прескок обезбеђен у оквиру сваког циклуса.
 • Приликом рада потрудите се да држите препоручено одстојање од 1,5м.
 • У случају пријаве заразе унтар групе, прослеђујемо обавештење свим члановима групе.
ВАУЧЕР - САВРШЕН ПОКЛОН

ВАУЧЕР - САВРШЕН ПОКЛОН

Сваки од наших курсева можете поклонити куповином ваучера. У зависности од врсте курса може имати ограничено трајање од датума куповине (45 дана) или бити везан за фиксне термине (Мини курс керамике). За све додатне информације можете нас контактирати.
ПОДАЦИ ЗА УПЛАТУ

ПОДАЦИ ЗА УПЛАТУ

Уплату курса можете извршити на првом резервисаном часу или најкасније два дана пре почетка курса путем рачуна: Удружење грнчара Бардак, Панчићева 14 Београд, 160-344618-48, сврха уплате: чланарина за курс керамике. Позив на број оставити празно.