Back to Top
Standardni kurs keramike u Beogradu i Novom Sadu

СТАНДАРДНИ КУРС КЕРАМИКЕ

Стандарни курс керамике у Студију Керамике Бардак прилагођен је апсолутним почетницима, али и онима који већ имају одређена знања у пољу керамике. Овај вид курса упознаће Вас корак по корак са тајнама једног од најстаријих заната. Изаберите за себе релаксирајући и креативни хоби. Било да желите аматерски, или професионално да се бавите керамиком, на нашем курсу имаћете прилику да се опробате у комплетном процесу израде керамичког предмета. Стандардни курс керамике представља јединствени приступ у савлађивању основих техничких, технолошких и естетских вештина потребних за самостално бављење керамиком и доступан је у Београду и у Новом Саду. Упознајте се са радом на грнчарском точку, са техникама ручне израде и декорације. Овај вид едукације најчешће је изабрана опција од стране наших полазника, првенствено због своје флексибилности која се огледа у следећим саставним елементима:

Индивидуални приступ

Рад у малим групама са до два присутна едукатора конципиран је тако да се са сваким полазником ради индивидуално, у темпу који њему одговара. Самим тим овој врсти курса могуће је придружити се у било ком тренутку у групи где има слободних места. У исто време са Вама биће полазници који су већ неко време на курсу, па ћете, самим тим, константно имати увид у напредне технике које Вас очекују док едукатор ради са Вама све сегменте који су на Вашем нивоу знања.

 

Флексибилни почетак курса

Горе наведени индивидуални приступ код Стандардног курса керамике омогућава нам континуирани рад што подразумева да се групи у којој има слободних места можете прикључити у било ком тренутку. За резервацију довољно је да нас контактирате 5 до 7 дана пре оквирног термина који сте изабрали, а ми ћемо Вам рећи у којим групама односно терминима има слободних места. Резервацију је могуће направити за до две недеље унапред.


Флексибилно трајање курса

Стандарни курс керамике нема ограничења у трајању. Ви сами одређујете колико дуго бисте желели да га похађате. Курс се уплаћује у циклусима од 4 часа у трајању од по 3 сата. Када искористите четврти час одлучујете да ли желите да наставите или не. Курс дакле не траје 4 часа, већ се уплаћује по циклусу који толико траје, а Ви сами одлучујете колико циклуса желите. Часови се похађају једном недељно у одабраном термину, а могућ је договор и за више часова недељно уколико таква потреба постоји. За савлађивање техника рада, било да су у питању технике ручне израде или грнчарски точак, препоручујемо 6 месеци едукације како бисте стекли довољна знања за касније самостално бављење керамиком. Напомена: Часови у оквиру једног циклуса морају да се искористе у року од 28 дана од датума првог часа, више детаља у правилнику.


Технологија и технике

Полазници курса пролазе све сегменте израде предмета од почетка до краја. Ради се у техници каменине са финалним печењем на температури од 1220°Ц. Стандардни курс керамике обухвата технике ручне израде упоредо са грнчарским точком и час од 3 сата је углавном конципиран да се на точку проведе минимум сат времена. Опционално је могуће изабрати варијанту едукације која је посвећена само техникама ручне израде. Код техника ручне израде пролазе се технички задаци из кобасица, плоча и помоћних калупа, а сви комплекснији задаци углавном као комбинација наведених техника. Учење рада на грнчарском точку изводи се постепеним савлађивањем основа кроз специфичан "школски" приступ, конципиран тако да се потребни осећај стекне за најкраће могуће време. У просеку је потребно око 3 месеца едукације, односно 12 часова, како би се савладале основе рада. Када је декорација у питању, нашим полазницима омогућена је едукација у употреби глазура, оксида и енгоба.

 

Обезбеђен материјал и опрема

Све неопходно за рад у оквиру едукације је обезбеђено и урачунато у цену. Студио је опремљен са више грнчарских точкова и радних површина. Сваки полазник има своју полицу за одлагање радова. Алаткице, оклагије, крпице, модлице, помоћни калупи, четкице, посудице, игле и ножићи, кецељице итд. су на располагању свим полазницима. Глина за рад, материјали за декорацију и печење насталих радова такође су урачунати у цену. За рад користимо сиво-белу аранђеловачку глину без шамота, обезбеђено је 10 различитих глазура, четири врсте оксида и 12 боја енгоба.


Стручни едукатори

Радионице је осмислио и води грнчар Саша Матић са дугогодишњим искуством у раду на едукацијама овог типа. Гостујући едукатори су студенти IV и V године студија Факултета примењених уметности на Одсеку керамика: Јелена Бабић, Милица Миладиновић, Уна Стојановић.

Image

Студио Керамике Бардак наследник је традиције коју је преко једне деценије водило удружење "Булевар Уметности", кроз чију школу је прошло преко 1500 полазника. Искуство и специфичан приступ у раду је оно што нас издваја од осталих и даје нам могућност да постављамо трендове у овој области. Надамо се да ћемо оправдати Ваша очекивања и да ћете уз нашу помоћ безбедно упловити у воде једног заиста фасцинантног и креативног света. Уколико се одлучите за нас, на располагању су Вам следећи термини (потребно проверити доступности слободних места):

ТЕРМИНИ БЕОГРАД

ТЕРМИНИ БЕОГРАД

Понедељак од 18:00 до 21:00
Уторак
од 18:00 до 21:00
Среда
од 18:00 до 21:00
Четвртак
од 18:00 до 21:00
Петак
од 17:00 до 20:00
Субота
од 10:00 до 13:00
Субота
од 13:30 до 16:30
ТЕРМИНИ НОВИ САД

ТЕРМИНИ НОВИ САД

Субота од 10:00 до 13:00
Субота од 13:30 до 16:30
Недеља од 10:00 до 13:00
Недеља од 13:30 до 16:30
Недеља од 17:00 до 20:00
Понедељак од 18:00 до 21:00
Понедељак од 18:00 до 21:00
ЦЕНОВНИК

ЦЕНОВНИК

6.000 РСД - грнчарски точак и тех. ручне израде, једном недељно, 4 часа по 3 сата.
5.000 РСД - само тех. ручне израде, једном недељно, 4 часа по 3 сата.
2.000 РСД - појединачни час.

НАПОМЕНА: Студио Керамике Бардак доноси одлуку о примени правилника рада о коришћења термина и простора у атељеу за керамику са којим морају бити упознати сви полазници курса керамике. Сви детаљи биће доступни на нашем сајту, али и истакнути у простору за рад. Уплатом одређене врсте курса подразумева се да сте са правилима упознати и да се слажете са њима.

Приликом коришћења уплаћених термина молимо Вас да посебну пажњу обратите на следећа правила:

 

 • Уплаћена четири термина Стандардног и Интензивног Курса Керамике могуће је искористити у року од 28 дана почевши од датума првог термина. Ако користите један термин недељно, један је могуће прескочити у току једне недеље, сваки наредни прескок се рачуна као да сте присуствовали часу.
 • Надокнада пропуштеног термина уколико сте затражили промену групе само за ту недељу се мора реализовати најкасније до следећег редовног термина, у супротном се час губи.
 • Код Мини Курса Керамике сви часови се морају искористити у континуитету, нису могуће надокнаде пропуштених часова.
 • Ако не долазите на заказани термин потребно је да се јавите најкасније 3 сата пре почетка часа или, ако је час у јутарњим часовима, дан раније. У супротном, рачуна се као да сте били на часу, чак и ако нисте искористили могућност да једном прескочите едукацију.
 • Уколико касните на час није потребно да се јавите, можете слободно доћи у било ком тренутку.
 • У случају прављења паузе од недељу дана између два циклуса, рачуна се као искоришћен прескок у следећем циклусу. У супротном нисмо у обавези да сачувамо место у групи.
 • Резервисано и сигурно место имате само у одабраној групи, за трансфер у други термин морате нас контактирати како бисмо Вам јавили где има слободних места, јер није могуће самостално бирати и мењати термине у току едукације.
 • Уколико знате да нећете бити ту дужи временски период (2-3 недеље), можете се договорити са нама о коришћењу преосталих термина, само је потребно да се договоримо на време.
 • Курс не траје 4 часа, већ толико траје циклус. Сви радови који су урађени на последњем часу се могу преузети у фази у којој се налазе. Ако је завршено моделовање биће бисквитно печени, ако су глазирани биће глазурно печени. Ако желите да глазирате бисквитиране радове накнадно могуће је узети појединачни час или ако правите паузу, на часовима када наставите. Не радимо услужно глазирање.
 • За све остале ситуације потребно је договорити се са едукатором пре термина који је споран, а ми ћемо Вам максимално, колико је у нашој моћи, изаћи у сусрет.
 • Договори, након што је пропуштен час, нису могући.

Молимо Вас да приликом боравка у нашем атељеу и коришћења наших услуга обратите пажњу и придржавате се следећих правила:

 

 • За време боравка у студију подразумева се опрезан приступ материјалима који могу бити опасни по Ваше здравље. Едукатори ће Вас упутити у начин на који се рукује свим материјалима, машинама и обезбедити потребну заштитну опрему. Молимо Вас да се посебна пажња обрати приликом руковања пиштољем за врућ ваздух.
 • Корисници су у обавези да све алате, машине и радне површине које користе очисте од глине и других материјала након коришћења. Такође по завршетку рада на грнчарском точку потребно је очистити исти.
 • Корисници сами воде бригу о својим приватним алатима, материјалу и радовима, а за смештај истих биће им обезбеђена једна полица.
 • Сва литература у студију на располагању је корисницима, али није дозвољено изношење књига, скрипти или часописа из простора.
 • Пушење ни у једном делу атељеа није дозвољено.
 • Није дозвољено дирати туђе ствари са полица, што се поготово односи на радове у процесу израде.
 • Материјал за израду радова који је укључен у цену је ограничен и подразумева следеће количине на месечном нивоу: до маx.10кг глине, оксиде (бакар, манган, гвожђе, кобалт), енгобе (око 12 различитих боја), глазуре (бела, бела мат, црна, црна мат, транспарентна, жута, светло плава, зелена за покривање већих површина и две бонус глазуре црвена и љубичаста - за један рад у циклусу).Печење урачунато као бесплатно у оквиру едукације се односи на величину радова који улазе у оквир 25x25x25цм.
 • Имате право коришћења својих материјала (глина, глазура, енгоба, оксида, хоби боја, налепница и сл.) само уз консултацију са едукатором.
 • Радове који остану код нас након завршене едукације чувамо 28 дана, почевши од последњег дана похађања едукације. По завршетку едукације договорите се са едукатором око преузимања радова.
 • Обавезно потписујте радове, не одговарамо за непотписане радове.

За време трајања пандемије обавезно је поштовање следећих правила:

 

 • Обавезно правилно ношење маски у затвореном простору за време едукације.
 • Обавезно прање и дезинфекција руку.
 • Обавезна дезинфекција обуће (дезо баријера).
 • Максимални број полазника у групи је 8.
 • Часови могу да се паузирају само уколико полазник/ца има позитиван тест на Ковид-19, за све остале ситуације могуће је искористити један прескок обезбеђен у оквиру сваког циклуса.
 • Приликом рада потрудите се да држите препоручено одстојање од 1,5м.
 • У случају пријаве заразе унтар групе, прослеђујемо обавештење свим члановима групе.
ВАУЧЕР - САВРШЕН ПОКЛОН

ВАУЧЕР - САВРШЕН ПОКЛОН

Сваки од наших курсева можете поклонити куповином ваучера. У зависности од врсте курса може имати ограничено трајање од датума куповине (45 дана) или бити везан за фиксне термине (Мини курс керамике). За све додатне информације можете нас контактирати.
ПОДАЦИ ЗА УПЛАТУ

ПОДАЦИ ЗА УПЛАТУ

Уплату курса можете извршити на првом резервисаном часу или најкасније два дана пре почетка курса путем рачуна: Удружење грнчара Бардак, Панчићева 14 Београд, 160-344618-48, сврха уплате: чланарина за курс керамике. Позив на број оставити празно.