Back to Top
Studio keramike Bardak atelje u Beogradu

Продајна галерија
СТУДИЈА КЕРАМИКЕ БАРДАК

Студио Керамике Бардак Вам представља уникатне радове грнчара Саше Матића рађене у више различитих техника. Радови су подељени у две категорије: употребна и декоративна керамика. Рађени су комбинацијом техника и конципирани као уникатни комади у малим серијама до десет примерака истог комада. Имате могућност куповине само овде наведених предмета, јер посебне поруџбине не примамо. Фотографије радова могу имати мања одступања од предмета који ћете добити јер се све ради ручно и без калупа. Пре него што Вам се предмет достави добићете детаљне фотографије рада који Вам се шаље како бисте дали одобрење. За све додатне информације можете нас контактирати путем било којег наведеног начина на нашој Контакт страници.

Најстарији пронађени фрагменти керамике стари су око 30.000 година. Свет се мењао, али су основе израде предмета од керамике остале исте. Глина као примарни материјал хиљадама година попримала је другачије облике, али је сама технологија израде остала слична- ако не и иста. Глина директно ископана ретко се може одмах користити, потребно ју је пречистити и измесити како би била једнаке влажности и мекоће и без заробљеног ваздуха. Можемо је обликовати најразличитијим техникама, али оно што је битно је да сви предмети морају бити танког зида како би керамика могла да се суши и пече. Наша специјалност јесу радови настали на грнчарском точку, али поред тога користимо и технике ручне израде (кобасице, плоче, помоћне калупе). За израду предмета не користимо калупе за серијску производњу, па је самим тим, чак и у серији радова, сваки уникатан. Сушење траје десетак дана, након чега имамо бисквитно печење на температури од 900°C. Након бисквитирања добијамо печену глину тзв. теракоту или бисквит. Њу можемо прекрити танким слојем глазуре као видом декорације, која се затим поново пече на температурама и до 1280°C. Тек након тога имамо готов производ који се може употребљавати, или декорисати Ваш дом. Битно је напоменути да су глазуре само једна од варијанти декорисања керамике и поред њих постоје и многе друге. Сам процес израде једног предмета, када се све узме у обзир, може да потраје и двадесетак дана.

Студио керамике Бардак поставља високе техничко-технолошке стандарде када је израда предмета од керамике у питању и само предмети који их испуњавају могу се наћи на овим страницама. Инспирацију проналазимо у комбинацији традиције и модерног, са минималистичким приступом и акцентованим детаљима. Трудимо се да одржимо баланс на вечној клацкалици естетике и функционалности. За израду користимо високоватросталне масе за каменину и порцелан, трудимо се да подржимо домаће произвођаче материјала за рад и декорацију и са њима развијамо професионалну сарадњу. Лимитиране серије радова омогућиће Вам да у Вашем простору имате заиста уникатне комаде керамике врхунске израде. За нас пречице не постоје и процес се максимално поштује а занатске вредности негују и усавршавају. У сваки комад уткано је преко 20 година искуства у изради предмета од керамике. Могуће је купити само изложене комаде јер рад по поруџбини није могућ. Овај концепт смо усвојили пре пар година када се појавила жеља да се цео приступ раду дигне на један виши ниво а радови који излазе из наше радионице буду део једног опуса и креативног тока који желимо да развијамо. У свету у којем влада серијска производња хтели смо да оставимо свој печат кроз један другачији приступ у раду. Било да трагате за предметима од керамике за поклон или за себе, надамо се да ћете уживати у потрази, а за све додатне информације стојимо Вам на располагању.

Саша Матић рођен је 1986. године у Бору. Са керамиком почиње да се бави као хобијем лета 1999. године када су и настали први радови у техници мајолике. Школу уметничких заната (данас - Школа примењених уметности) у Шапцу, на смеру грнчар завршава 2005. године под менторима Љиљаном Стојановић и Љиљаном Парањпе. За време школовања покреће свој атеље и усмерава се највише ка техници рада на грнчарском точку. По завршетку школовања две године ради као едукатор на пројектима УСАИД-а и Етно Мреже на преквалификацији жена са Бироа за запошљавање за рад у керамици и изради сувенира у Бору и Неготину. Годину дана проводи у фабрици ТСК у Шапцу на производњи керамичких елемената за индустрију. Од октобра 2008. до октобра 2018. године запослен је на Факултету примењених уметности у Београду на Одсеку керамика као грнчар. У том периоду оснива и постаје председник удружења Булевар Уметности у оквиру којег покреће и своју школу керамике за аматере. Као главни и одговорни уредник уметничког магазина Булеварум заједно са преко 100 волонтера осмишљава и објављује 11 бројева. Учесник је неколико групних изложби. Октобра 2020. године оснива Студио керамике Бардак. Истовремено удружење Булевар Уметности постаје удружење Грнчара Бардак у оквиру којег и даље постоји школа керамике али и осмишљавају пројекти са циљем популаризације овог уметничког заната.

Отварање продавнице за...