Back to Top
Удружење грнчара Бардак у Београду и Новом Саду

УДРУЖЕЊЕ ГРНЧАРА БАРДАК

Удружење грнчара Бардак наследник је удружења Булевар уметности основаног 2010. године и кроз своје активности усмерено је на развијање и популаризацију керамике као уметничког заната. Кроз пројекте, радионице и семинаре учинићемо овај занат доступним и препознатљив свима. Не бавимо се само традиционалном грнчаријом већ и свим савременим техникама и технологијама прилагођеним ручној изради са фокусом на уникатним предметима у малим серијама. У складу са тим окупљамо све заинтересоване за ову област и заједнички делујемо на испуњењу поменутих циљева.

Историјат

Удружење Булевар уметности основано је септембра 2010. године са циљем афирмације уметности и културе и младих креативних стваралаца. Током година велики број учесника и волонтера радило је на пројектима попут уметничког портала и магазина „Булеварум“, организовали смо неколико стручних предавања из области глуме, музике, креативног писања итд., али и групне изложбе и сајмове рукотворина. Велика захвалница иде управо волонтерима јер су несебично улагали своје време и креативност и без којих прича о „Булевару“ никад не би била оно што јесте. Идеје су се низале али је ентузијазам нажалост опадао услед мањка финансијских средстава и неуспешних конкурсних пријава. Део удружења који се превасходно бавио керамиком наставио је да функционише и дуги низ година школа керамике под називом „Булевар уметности“ је расла и ширила се до момента када је одлучено да се цео фокус усмери заправо на уметничку и занатску област керамике.

 

Визија

Годину коју ће многи памтити по пандемији, карантину и страху ми ћемо памтити и по храбрости да се упустимо у један велики пројекат. 2020. година свакако ће за нас бити и један нови почетак. Удружење „Булевар уметности“ постаје Удружење грнчара Бардак, а поред тога отвара се и Студио керамике Бардак намењен производњи и продаји уникатних предмета од керамике који ће своје прве производе понудити почетком 2021. године. Идеја је да се кроз заједничко деловање и усмерене активности омогући већем броју људи лакше бављење керамиком, да се овај умирући занат врати на заслужено место кроз едукацију и креативно стваралаштво.

 

Будућност

У годинама које предстоје, ма колико биле неизвесне за све занатлије, радићемо на проширењу капацитета школе керамике и уводити нове сегменте за изучавање. Потрудићемо се да окупимо и обучимо тим едукатора који ће заједно са свим полазницима радити квалитетније и напредније програме. Велики број полазника који се након завршетка едукације одлучио за самостално бављење керамиком, било као хобијем или професионално, имаће у нама један стуб подршке у даљем развоју и усавршавању. Кроз едукације, форум, слободну размену информација, техничко и технолошко саветовање и креативно стваралаштво, учинићемо овај уметнички занат препознатљивим и доступним већем броју људи.

ФОРУМ

ФОРУМ

ГАЛЕРИЈА

ГАЛЕРИЈА

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

КОРИСНИ ЛИНКОВИ