Back to Top
Техничко и технолошко саветовање Студио керамике Бардак

ТЕХНИЧКО И ТЕХНОЛОШКО САВЕТОВАЊЕ

Уколико имате намеру да се професионално бавите керамиком, започнете свој посао или га већ поседујете- а имате додатних питања, или бисте желели усмерену едукацију или саветовање, Студио Керамике Бардак би могао да Вам изађе у сусрет. Израда керамике у студијским / радионичарским условима, било да је у питању ручно рађена керамика, керамика вртена на грнчарском точку или одрађена из калупа, је изузетно широка област. Избор материјала и техника је огроман, а посебно међусобна комбинација. Због тога керамику често упоређују са алхемијом. Не постоје инстант решења, као ни особе које све знају. Уколико нисте спремни на обимно истраживање, експериментисање и компромисе, изабрали сте погрешну област за рад.

Проблем често настаје и код посматрања шта други раде и жеље за репродукцијом одређених решења. То не значи да желите да ископирате некога, већ да једноставно неке њихове приступе примените на својим идејама. Чак и када помно пратите упутства, резултат често није исти, некад чак ни сличан. Ово је честа појава у керамици највише због тога што материјал који је доступан нама није исти као онај у Америци, Азији, или чак у суседним земљама. Каолин са налазишта у Бугарској и онај из Немачке јесу каолинска супстанца вама потребна за израду глазура нпр., али ће дати сличне или можда веома различите резултате. Тада долазите у ситуацију да или наручите материјал који ће Вам дати жељени резултат који је постигао неко од керамичара у свету, или да се пребаците на експериментисање са материјалима који су Вам доступни. Ово је само један пример недоумица и проблема са којима се људи сусрећу. Било да је у питању рад са сировинама за рад (глинама), било да је рад са сировинама за израду материјала за декорацију, рада са куповним материјалима, технолошким процесима (рад са глином, ливаћом масом, процеси печења итд.), велика је могућност да наших преко 20 година искуства и ескпериментисања може на неки начин да Вам помогне.

 

Упит са детаљима онога што Вас интересује можете нам доставити на било који од начина наведених на страници Контакт. Уколико смо у могућности да стручно одговоримо на Ваше захтеве потрудићемо се да Вам у најкраће време доставимо понуду за сарадњу. Некад ће бити довољан видео позив, некад састанак код нас или код Вас у атељеу, а некад и дугорочнија сарадња. Шта год био случај, отворено и без скривања информација, поделићемо наше знање са Вама или се потрудити да понудимо алтернативна решења. У случају да је у питању нешто Ван нашег поља знања недвосмислено ћемо Вам то предочити, јер не желимо да експериментишемо и претпостављамо ако немамо минимум основног искуства и знања у тој области. Самостално истраживање и експериментисање може и хоће дати резултате, али када је керамика у питању, минимално усмеравање и пренос искуства могу бити далеко кориснији и дати брже резултате. Не устручавајте се да нас контактирате.

 

Досадашња искуства, када су техничка и технолошка саветовања у питању, углавном се своде на производне процесе, решавање честих грешака и дефеката, одабир материјала и техника, али и опреме за рад и руковање истом. Често нам се јављају особе које желе да се баве производњом само специфичних предмета и трагају искључиво за знањем неопходним за њихову израду. Радили смо и на идејним решењима за производе, али и на оспособљавању кадрова који ће радити на изради истих. Радно искуство које имамо базирано је на самосталном раду и истраживању, раду у фабричким условима, али и на искуству стеченом током десетогодишњег рада на Факултету примењених уметности. Током дугог низа година имали смо прилику да сарађујемо са многим стручњацима из области керамике, уметницима, професорима, технолозима, занатлијама, итд. Стечена знања примењујемо и усавршавамо свакодневно, јер керамика је као жив организам који се стално развија изложен константним иновацијама и захтева посвећеност и вољу за сталним учењем. Уколико имате проблем, недоумицу или питање, на правом сте месту и хвала Вам на одабиру Студија Керамике Бардак као поузданог партнера.