Back to Top
Kursevi keramike u Studiju keramike Bardak u Beogradu i Novom Sadu

Kursevi keramike
STUDIJA KERAMIKE BARDAK

Keramika spada u red najstarijih zanata, a danas je element koji se nama znano ili ne provlači kroz sve segmente života. U našem slučaju, posmatramo je kao primenjenu umetnost, umetnički zanat ili hobi, odnosno sve njene aspekte koji se tiču kreativnosti, tehnika i tehnologije za izradu upotrebnih ili dekorativnih keramičkih predmeta. Momenat stvaranja trodimenzionalne forme iz izobličene mase, davanje funkcije i transformacija iz lomljive suve zemlje u čvrstu pečenu keramiku je proces koji sadrži dosta koraka. Upoznavanje sa njima je empirijski proces i ne toliko egzaktna nauka, jer isuviše varijabili utiče na konačan ishod.

U tome leži najveći dar i ujedno prokletsvo keramike sadržano u nesigurnosti, konstantnom ekperimentisanju i neizvesnosti ishoda do poslednjeg momenta. Kursevi keramike u našem studiju osmišljeni su tako da Vas upoznaju sa svim neophodnim aspektima i kroz praktičan rad omoguće sticanje osećaja u radu sa materijalom kao što je glina. Kroz praktičan rad u tehnikama ručne izrade, ali i na grnčarskom točku, stvaraćete predmete iz svoje mašte i razvijati svoju kreativnost i motoriku, a prvenstveno uživati u jednom od najrelaksirajućih hobija današnjice. Na raspolaganju Vam je nekoliko varijanti kurseva, a sve detalje o svakom pojedinačno, cenama i terminima možete pronaći prateći linkove ispod.

Kako odabrati pravi studio / atelje za kurs keramike?

Izbor postoji i to je dobra stvar, jer različiti pristupi u radu mogu samo da obogate ovu umetničku disciplinu. Ovo se prvenstveno odnosi na Beograd, gde postoji desetak studija keramike, ali u unutrašnjosti nažalost često nemate izbora. Umetnička keramika je toliko široka oblast da se niko, ma koliko ambiciozan, ne može baviti svim tehnikama i pristupima. Sve zavisi šta Vi želite da postignete svojom edukacijom, a za to je potrebno da pre nego što se odlučite, malo istražite samu keramiku i šta ona nosi sa sobom. U našem studiju princip rada baziran je na zanatu i tehnikama koje su osnove rada, a nakon ovladavanja osnovama polaznici imaju mogućnost i za samostalan rad. Male grupe, stručni edukatori i individualni pristup nam omogućavaju da postignemo više nego dobre rezultate. Pre donošenja odluke dobro se informišite šta je sve uračunato u cenu (materijal za rad, dekoracija, pečenje keramike), pogledajte profile na društvenim mrežama, preporuke, ali i, možda najbitnije, radove učenika, jer to zapravo treba najbolje da predstavlja jednu školu keramike.

Koju vrstu kursa izabrati za početak?

To nije suviše komplikovano. Ako ste već malo istraživali i želte da se bavite keramikom bilo kao hobijem ili profesionalno, Standardni kurs keramike je svakako pravi izbor, najviše zbog svoje fleksibilnosti. Mini kurs keramike je namenjen onima koji bi da malo probaju i vide uživo kako sve to izgleda, pre nego što se definitivno odluče. Intenzivni kurs keramike preporučujemo onima koji su neko vreme pohađali Standardni kurs, a žele da se više posvete radu na grnčarskom točku. Moguće je da i početnici bez prethodnog iskustva krenu na njega, što je do sada često bio slučaj, ali tu treba imati u vidu da je potrebno malo više vremena kako bi se ovladalo osnovama. Online kurs keramike je nešto novo i namenjeno je ljudima u unutrašnjosti koji bi voleli da nauče ponešto o keramici, a u svom mestu prebivališta nisu u mogućnosti zbog nedostatka škole keramike.

Šta mi je potrebno za rad?

Sve varijante kurseva u Studiju Keramike Bardak koncipirane su tako da je u okviru cene obezbeđeno sve neophodno za rad. Materijal za rad i dekoraciju, oprema i alati, kecelje, pečenje radova itd. su uračunati u cenu edukacije. Tu naravno postoje ograničenja sa kojima se možete upoznati u opisu svakog kursa pojedinačno. Takođe, moguće je u dogovoru sa edukatorima raditi i sa materijalima koje ste sami doneli, ukoliko želite da probate neku drugu vrstu gline ili vrstu dekoracije. Za sve ostalo nije potrebno ništa donositi od kuće, niti dodatno kupovati.

Gde se nalazimo?

Studio Keramike Bardak se nalazi na dve lokacije. U Beogradu u ulici Pančićeva br.14 (lokal na ćošku stambene zgrade) i u Novom Sadu u Dunavskoj ulici br.12 u pasažu (ulaz sa druge strane iz ulice Ise Bajića br.6). Prostori su klimatizovani i opremljeni za rad. Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na neki od načina navedenih na Kontakt stranici.

VAUČER - SAVRŠEN POKLON

VAUČER - SAVRŠEN POKLON

Svaki od naših kurseva možete pokloniti kupovinom vaučera. U zavisnosti od vrste kursa može imati ograničeno trajanje od datuma kupovine (45 dana) ili biti vezan za fiksne termine (Mini kurs keramike). Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati.
PODACI ZA UPLATU

PODACI ZA UPLATU

Uplatu kursa možete izvršiti na prvom rezervisanom času ili najkasnije dva dana pre početka kursa putem računa: Udruženje grnčara Bardak, Pančićeva 14 Beograd, 160-344618-48, svrha uplate: članarina za kurs keramike. Poziv na broj ostaviti prazno.