Back to Top
Mini kurs keramike u Beogradu i Novom Sadu

MINI KURS KERAMIKE

Mini kurs keramike je jedinstvena forma kursa namenjena svima koji bi želeli da se oprobaju u ovoj umetničkoj disciplini, pre nego što odluče da li žele da se keramikom kasnije eventualno bave kao hobijem ili profesijom. Osmišlljen je i preporučuje se najviše osobama koje do sada nisu imale iskustva u radu sa keramikom, tako da nikakvo predznanje nije potrebno. Na Mini kursu keramike upoznaćete se sa osnovnim tehnikama ručne izrade kao i osnovnim vidovima dekoracije. Kurs traje četiri časa po dva sata i u cenu je uračunato sve potrebno za realizaciju svih zadataka (materijal za rad, materijal za dekoraciju, pečenje radova). Nije potrebno ništa dodatno kupovati ili donositi. Predviđena je izrada tri predmeta koja po završetku finalnog pečenja možete nositi sa sobom. Radi se u malim grupama po zadatku, što podrazumeva tačno zadate parametre koje je potrebno ispuniti kako bi se savladali svi predviđeni segmenti.

Po završetku Mini kursa keramike imate mogućnost da svoju edukaciju nastavite na Standardnom ili Intenzivnom kursu keramike. Ovaj vid kursa drugačije je koncipiran u odnosu na Standardni kurs keramike i dostupan je u Beogradu i u Novom Sadu, a glavne karakteristike koje ga čine su:

 

Grupni rad, fiksni početak i trajanje kursa

Svi u grupi rade po zadatku i prate instrukcije edukatora. Ovaj vid edukacije ima za cilj da Vas nauči što više za što kraće vreme, pa je neophodno pratiti zadatke i proći sve segmente zajedno sa grupom. S obzirom na to da na svakom času svi rade iste zadatke, Mini kurs ima tačno definisane termine (početak i kraj), sastoji se od četiri časa i ukoliko propustite neki nećete biti u mogućnosti da ga iskoristite kasnije. Imajući to u vidu, nove grupe Mini kursa kreću po završetku prethodnog kursa, a svi termini će biti objavljeni minimum dve nedelje ranije. Mini kurs keramike traje 4 časa po dva sata i nije ga moguće produžavati. Moguće je po završetku istog upisati neku od drugih varijanti edukacija.


Tehnologija i tehnike

Polaznici kursa prolaze sve segmente izrade predmeta od početka do kraja. Radi se u tehnici kamenine sa finalnim pečenjem na temperaturi od 1220°C. Tri časa namenjena su izradi predmeta u različitim tehnikama ručne izrade (kobasice, ploče i pomoćni kalupi). Grnčarski točak nije predviđen u planu i programu Mini kursa. Na četvrtom času rade se tri vrste dekoracije (oksidi, glazura i engoba). Radovi se preuzimaju po završetku glazurnog pečenja, ne kasnije od 14 dana od datuma završenog kursa.


Obezbeđen materijal i oprema

Sve neophodno za rad u okviru edukacije je obezbeđeno i uračunato u cenu. Alatkice, oklagije, krpice, modlice, pomoćni kalupi, četkice, posudice, igle i nožići, keceljice itd. su na raspolaganju svim polaznicima. Glina za rad, materijali za dekoraciju i pečenje nastalih radova takođe su uračunati u cenu. Za rad koristimo sivo-belu aranđelovačku glinu bez šamota. Za dekoraciju upotrebljavamo bakar oksid za rad realizovan tehnikom kobasica, belu glazuru za rad u tehnici ploča i transparentnu glazuru i 12 boja engoba za dekorisanje rada u tehnici pomoćnih kalupa.


Stručni edukatori

Radionice je osmislio i vodi grnčar Saša Matić sa dugogodišnjim iskustvom u radu na edukacijama ovog tipa. Gostujući edukatori su studenti IV i V godine studija Fakulteta primenjenih umetnosti na Odseku keramika: Jelena Babić, Milica Miladinović, Una Stojanović.

Image

Studio Keramike Bardak naslednik je tradicije koju je preko jedne decenije vodilo udruženje "Bulevar Umetnosti", kroz čiju školu je prošlo preko 1500 polaznika. Iskustvo i specifičan pristup u radu je ono što nas izdvaja od ostalih i daje nam mogućnost da postavljamo trendove u ovoj oblasti. Nadamo se da ćemo opravdati Vaša očekivanja i da ćete uz našu pomoć bezbedno uploviti u vode jednog zaista fascinantnog i kreativnog sveta.

 

Termine održavanja Mini kursa objavljujemo u FB Događajima na našoj Facebook stranici. Ukoliko nemate Facebook nalog, za informaciju o terminu početka sledeće grupe možete nas kontaktirati ili potražiti najavu u dnu stranice.

 

CENA Mini kursa keramike: 5.000 RSD (četiri časa po 2 sata)

NAPOMENA: Studio Keramike Bardak donosi odluku o primeni pravilnika rada o korišćenja termina i prostora u ateljeu za keramiku sa kojim moraju biti upoznati svi polaznici kursa keramike. Svi detalji biće dostupni na našem sajtu, ali i istaknuti u prostoru za rad. Uplatom određene vrste kursa podrazumeva se da ste sa pravilima upoznati i da se slažete sa njima.

Prilikom korišćenja uplaćenih termina molimo Vas da posebnu pažnju obratite na sledeća pravila:

 

 • Uplaćena četiri termina Standardnog i Intenzivnog Kursa Keramike moguće je iskoristiti u roku od 28 dana počevši od datuma prvog termina. Ako koristite jedan termin nedeljno, jedan je moguće preskočiti u toku jedne nedelje, svaki naredni preskok se računa kao da ste prisustvovali času.
 • Nadoknada propuštenog termina ukoliko ste zatražili promenu grupe samo za tu nedelju se mora realizovati najkasnije do sledećeg redovnog termina, u suprotnom se čas gubi.
 • Kod Mini Kursa Keramike svi časovi se moraju iskoristiti u kontinuitetu, nisu moguće nadoknade propuštenih časova.
 • Ako ne dolazite na zakazani termin potrebno je da se javite najkasnije 3 sata pre početka časa ili, ako je čas u jutarnjim časovima, dan ranije. U suprotnom, računa se kao da ste bili na času, čak i ako niste iskoristili mogućnost da jednom preskočite edukaciju.
 • Ukoliko kasnite na čas nije potrebno da se javite, možete slobodno doći u bilo kom trenutku.
 • U slučaju pravljenja pauze od nedelju dana između dva ciklusa, računa se kao iskorišćen preskok u sledećem ciklusu. U suprotnom nismo u obavezi da sačuvamo mesto u grupi.
 • Rezervisano i sigurno mesto imate samo u odabranoj grupi, za transfer u drugi termin morate nas kontaktirati kako bismo Vam javili gde ima slobodnih mesta, jer nije moguće samostalno birati i menjati termine u toku edukacije.
 • Ukoliko znate da nećete biti tu duži vremenski period (2-3 nedelje), možete se dogovoriti sa nama o korišćenju preostalih termina, samo je potrebno da se dogovorimo na vreme.
 • Kurs ne traje 4 časa, već toliko traje ciklus. Svi radovi koji su urađeni na poslednjem času se mogu preuzeti u fazi u kojoj se nalaze. Ako je završeno modelovanje biće biskvitno pečeni, ako su glazirani biće glazurno pečeni. Ako želite da glazirate biskvitirane radove naknadno moguće je uzeti pojedinačni čas ili ako pravite pauzu, na časovima kada nastavite. Ne radimo uslužno glaziranje.
 • Za sve ostale situacije potrebno je dogovoriti se sa edukatorom pre termina koji je sporan, a mi ćemo Vam maksimalno, koliko je u našoj moći, izaći u susret.
 • Dogovori, nakon što je propušten čas, nisu mogući.

Molimo Vas da prilikom boravka u našem ateljeu i korišćenja naših usluga obratite pažnju i pridržavate se sledećih pravila:

 

 • Za vreme boravka u studiju podrazumeva se oprezan pristup materijalima koji mogu biti opasni po Vaše zdravlje. Edukatori će Vas uputiti u način na koji se rukuje svim materijalima, mašinama i obezbediti potrebnu zaštitnu opremu. Molimo Vas da se posebna pažnja obrati prilikom rukovanja pištoljem za vruć vazduh.
 • Korisnici su u obavezi da sve alate, mašine i radne površine koje koriste očiste od gline i drugih materijala nakon korišćenja. Takođe po završetku rada na grnčarskom točku potrebno je očistiti isti.
 • Korisnici sami vode brigu o svojim privatnim alatima, materijalu i radovima, a za smeštaj istih biće im obezbeđena jedna polica.
 • Sva literatura u studiju na raspolaganju je korisnicima, ali nije dozvoljeno iznošenje knjiga, skripti ili časopisa iz prostora.
 • Pušenje ni u jednom delu ateljea nije dozvoljeno.
 • Nije dozvoljeno dirati tuđe stvari sa polica, što se pogotovo odnosi na radove u procesu izrade.
 • Materijal za izradu radova koji je uključen u cenu je ograničen i podrazumeva sledeće količine na mesečnom nivou: do max.10kg gline, okside (bakar, mangan, gvožđe, kobalt), engobe (oko 12 različitih boja), glazure (bela, bela mat, crna, crna mat, transparentna, žuta, svetlo plava, zelena za pokrivanje većih površina i dve bonus glazure crvena i ljubičasta - za jedan rad u ciklusu).
 • Pečenje uračunato kao besplatno u okviru edukacije se odnosi na veličinu radova koji ulaze u okvir 25x25x25cm.
 • Imate pravo korišćenja svojih materijala (glina, glazura, engoba, oksida, hobi boja, nalepnica i sl.) samo uz konsultaciju sa edukatorom.
 • Radove koji ostanu kod nas nakon završene edukacije čuvamo 28 dana, počevši od poslednjeg dana pohađanja edukacije. Po završetku edukacije dogovorite se sa edukatorom oko preuzimanja radova.
 • Obavezno potpisujte radove, ne odgovaramo za nepotpisane radove.

Za vreme trajanja pandemije obavezno je poštovanje sledećih pravila:

 

 • Obavezno pravilno nošenje maski u zatvorenom prostoru za vreme edukacije.
 • Obavezno pranje i dezinfekcija ruku.
 • Obavezna dezinfekcija obuće (dezo barijera).
 • Maksimalni broj polaznika u grupi je 8.
 • Časovi mogu da se pauziraju samo ukoliko polaznik/ca ima pozitivan test na Kovid-19, za sve ostale situacije moguće je iskoristiti jedan preskok obezbeđen u okviru svakog ciklusa.
 • Prilikom rada potrudite se da držite preporučeno odstojanje od 1,5m.
 • U slučaju prijave zaraze untar grupe, prosleđujemo obaveštenje svim članovima grupe.
VAUČER - SAVRŠEN POKLON

VAUČER - SAVRŠEN POKLON

Svaki od naših kurseva možete pokloniti kupovinom vaučera. U zavisnosti od vrste kursa može imati ograničeno trajanje od datuma kupovine (45 dana) ili biti vezan za fiksne termine (Mini kurs keramike). Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati.
PODACI ZA UPLATU

PODACI ZA UPLATU

Uplatu kursa možete izvršiti na prvom rezervisanom času ili najkasnije dva dana pre početka kursa putem računa: Udruženje grnčara Bardak, Pančićeva 14 Beograd, 160-344618-48, svrha uplate: članarina za kurs keramike. Poziv na broj ostaviti prazno.