Nabavka materijala za rad u keramici u Srbiji

Jedan od problema bavljenja keramikom u Srbiji je svakako nedostatak izbora kada je nabavka materijala za rad u pitanju. Ovo se može zaključiti kroz jednostavnu pretragu na internetu i izbor koji Vam se nudi kada uporedite domaće i strane firme. Svakako otežana situacije ne znači i nemogućnost kvalitetnog rada i bavljenja keramikom. Ovaj veliki manjak se nije odrazio na kvalitet radova keramičara u Srbiji, čak nasuprot, sa onim što im je ponuđeno ovde stvaraju dela koja nas, polako ali sigurno, postavljaju među lidere na regionalnoj sceni.

 

Ako ste u potrazi za materijalom za rad, dekoraciju, sirovinama za glazure, alatima, opremom, ambalažom itd. ovde sačinjen spisak bi trebao da Vam inicijalno pomogne. Sa nekim od ovih dobavljača i proizvođača imam i ličnih iskustava koje ću izneti. To su lični zaključci u saradnji sa svakim od njih i treba ih uzeti sa rezervom. Nabrojaću i neke sa kojima nisam imao lični kontakt ali su preporučeni sa strane, kao pouzdani i kvalitetni. Potrudiću se takođe da blagovremeno ažuriram kataloge kako bi cene koje možete da preuzmete ovde bile aktuelne, mada generalno kod bilo kog poskupljenja (sniženje nisam doživeo za 20 godina koliko se ovim bavim) nije bilo većih razlika i uglavnom se cene podižu lagano. Ukoliko ste upoznati sa još nekim od dobavljača ili proizvođača koji nisu navedeni ovde možete mi proslediti kontakt a ja ću ih proveriti i objaviti. Za sva dodatna pitanja stojim Vam na raspolaganju.

 

KERAMIK CENTAR MEZULIĆ - Beograd

 

Mezulić je tu već par decenija, i koliko ja znam još uvek ima primat, da ne kažem vrstu monopola kada je ova oblast u pitanju. Dobar deo ponude dolazi iz uvoza, korektnog kvaliteta, češće su u pitanju jeftinije varijante onoga što može da se nabavi jer generalno potražnja i platežna moć kupaca ovde nije velika. Najčešće prva stanica svima koji kreću sa nabavkom, jer je jedini koji na jednom mestu ima od svega po malo. Cenovni rang varira, nešto je skuplje, nešto u ravni sa cenama u okruženju, i to ako kupujete kao fizičko lice, za pravna lica +20% na cenu iz kataloga. Izađu u susret i moguće je telefonom izdiktirati i posle samo preuzeti naručeno da ne bi čekali da Vam spakuju sve, a znam da su nekima slali robu i kurirskom službom ali to svakako proverite sa njima. Sa druge strane problem je što nemaju sajt ili bilo kakvo prisustvo na internetu, što je veliki minus u današnje vreme. Usled promena cena ne možete saznati za iste sem da za svaki artikal pitate lično preko telefona ili ponesete malo više para sa sobom svaki put. Cene su u evrima, a ako imate dinare kurs je uvek zaokružen na više, tipa ako je 117-118 računajte da naplaćuju 120. Često sam nailazio na problem da određenog artikla nema i da ga neće biti neko vreme (mesec ili dva) jer robu uvoze, pa je potrebno da se skupi malo više za nabavku, kako bi im se isplatilo da odu po nju, što u suštini ne mogu da zamerim ali svakako krajnjem korisniku ume da bude problem, pogotovo ako postoje rokovi. Ovo nije toliko čest slučaj ali se nekako uvek desi u nezgodnom trenutku. Zamerku takođe imam na činjenicu da većina ponude nema adekvatne probe. Ovo je ogroman problem ako ste početnik i ne znate otprilike kako šta ume da ispadne. Ima nekih starih proba a za novije stvari koje su uvedene i fotografija (verovatno proizvođeča) ali slika koliko god pomaže nije isto kao i pločica u rukama. Od dobijanja detaljnih informacija na licu mesta odustanite, ako Vam nešto treba tog tipa kontaktirati gazdu putem telefona iz kataloga, radnici često ne znaju. Takođe, mala investicija u sam prostor nije na odmet, to u suštini jeste magacin ali malo kreča, laminata i rasvete ume da čini čuda.

 

Asortiman:

 • Gline - desetak vrsta glina u različitim varijantama boja, temperature pečenja i koncentracije šamota. Prosek oko 10€ za paket od 10 kilograma. Temperaturni raspon od 920-1310°C
 • Livaće Mase - sedam u ponudi u dve varijante boje bela i crvena sa različitim temeraturama pečenja i prosečnom cenom oko 1€ po kilogramu.
 • Engobe - dvanaest boja sa rasponom od 1,5€ za belu do 10€ za narandžastu i kobalt plavu. Kada sam pitao za temperaturni raspon rečeno mi je u radnji da je za nisku i visoku ali imam loša iskustva sa kameninom i porcelanom. (gubitak boje, razlivanje u kombinaciji sa transparentnom glazurom itd.)
 • Glazure za visoku i nisku temperaturu - veliki izbor, preko 90 različitih boja u kombinaciji za visoku i nisku temperaturu, takođe imate klasične i efektne koje su nešto skulje (imaju određene efekte na površini u vidu tačkica, šara, prelivanja u dve boje i sl.). Klasične glazure za nisku su u cenovnom opsegu od 3 do 12€ po kilogramu, efektne za nisku od 7 do 12€ po kilogramu. Klasične glazure za visoku temperaturu su u cenovnom opsegu od 4 do 10€ i efektne od 4,5 do 10€ po kilogramu. Ako koristite prvi put napravite probu, neke za nisku umeju da cure a sa većinom ćete imati haris (krakle), opet zavisi koju glinu koristite. Deo za visoku koje sam isprobao su se korektno pokazale. Temperaturni raspon od 880-1300°C
 • Pigmenti - Preko 25 nijansi cenovnog opsega od 3 do 7€ za 100 grama. Ono što sam koristio se dobro pokazalo mada nemam sa čim drugim da uporedim, nisam koristio ni jedne druge.
 • Listeri - 11 nijansi sa cenom od 0,2 do 4,5€ po kilogramu.
 • Podglazurne boje - 24 nijanse sa rasponom cene od 2,5 do 8€ za 100 grama. Imajte u vidu da je za razmućivanje istih potrebno ulje koje košta 60€ litar a s obzirom da mora da ide deblji namaz nekad i u tri sloja ume da ispadne dosta skupo. Isprobao sam jedno 7-8 i loše mi je ispalo, tek treba da uradim drugu probu pa javljam kako je ispalo jer sa ovim će biti malo komplikovano dok ne uhvatim tačne odnose jer upustva naravno nema. Čim odradim napisaću iskustvo. Temperaturni raspon od 950-1250°C
 • Olovke - oko 12 boja 10€ po komadu, kupio sam samo crnu i ko hoće nek se javi da mu poklonim.
 • Zlato i platina - klasika u pakovanjima po 5 grama, razređivač je skup ali dugo traje, cena 50€ po bočici. Ne uvek ali desi se da bude malo ređe, do sada samo jednom.
 • Nadglazurne boje - nadglazurne i boje za sitoštampu, pedesetak nijansi i cene od 5 pa do 85€ ali uglavnosm su do 10€ za 100 grama. Temperaturni raspon od 720-880°C
 • Sito štampa na staklu - dvadesetak nijansi od 5 do 50€ za 100 grama. Temperaturni raspon od 490-580°C
 • Oksidi i sirovine - Izbor u katalogu solidan, nema uvek svega na lageru, do sada bez većih odstupanja u kvalitetu, jednom se desilo da je kesa pogrešno obeležena ali je primećeno na vreme. Cenovni raspon od 0,4 do 70€ po kilogramu u zavisnosti od stavke.
 • Ulja, lakovi, razređivači i dr. - razređivači za zlato i lister, pranje sita, zlatnu pastu, ulja za boje lak za matricu itd. cene od 15 do 60€.
 • Pregradne ploče za peć i stubići (nameštaj) - raznih veličina od 400 sa 400 milimetara pa i do 700 milimetara dubokih. od 15ak € pa do 35€ po komadu. Stubići razni od 5 pa do 20 santimetara od 1,5 do 3€ komad.
 • Keramička vuna i vatrostalni materijal - Vuna, papir, lepak itd.
 • Oprema i alat - Ovde ima svega i svačega, od grnčarskih točkova, presa za ploče ili profile, alatkica, delova i ostale opreme. Tu dosta paziti jer je neke stvari moguće nabaviti i povoljnije i kvalitetnije pa se potrudite da malo istražite pre nego što se odlučite za neku veću kupovinu. Garancije na točkove nemate za ostale stvari ne znam.

 

Katalog: Možete preuzeti ovde. Ažurirano februar 2021.godine (u međuvremenu može doći do promena cena)

 

Kontakt informacije:

 • Magacin: gde možete kupiti i preuzeti materijal - Jovanke Radaković Br.1 (Mirijevo) Kada dajem instrukcije ljudima obično napomenem da je u pitanju stambena kuća, magacin je ispod u garažama (garaža levo iznad koje piše mesara) i da sačekaju ako je pas pušten, videće Vas iz garaže i zatvoriti psa. Možete parkirati ispred ograde. Od autobuskih linija u blizini prolaze 27, 27E, 27N, 46 i E6.
 • Radno vreme: radnim danom od 9:00 do 17:00, subotom od 9:00 do 15:00.
 • Kontakt telefon: +38163314797 ; +381113433937
 • E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

MOZAICI ANITA

 

U poslednje dve godine primarno mesto za nabavku glazura i engoba za kompletan rad škole keramike. Ispašće da su sponzori bloga koliko reči hvale imam za ove ljude ali ću se fokusirati na činjenice. Domaće sirovine, domaći tehnolozi, stabilna proizvodnja, konkurentne cene, fin izbor koji se vremenom povećava. Da ste mi pre tri godine rekli da je tako nešto moguće u Srbiji slatko bi se nasmejao. Naime, baviti se ovako nečim uopšte nije zahvalno ni jednostavno, proces koji stoji iza svega i neophodno znanje, a da ne spominjem uslove u Srbiji koji bi zaustavili i one najtvrdoglavije. Do sada je bilo mogućnosti da se na nekim mestima nađe nešto slično ali svakako niste mogli da računate da ćete u sledećoj turi dobiti istu stvar a da ne pričam o izboru. Profesionalnost i ljubaznost na visokom nivou do te mere da je čak moguće da u saradnji sa njima napraviš glazuru koju nemaju u ponudi ukoliko su sirovine dostupne. Niko se ne bi cimao toliko, a da ne pričam o hiljadama pod pitanja, za ovo ili ono, na koja sam uvek dobijao odgovor. Svakako mesto koje treba imati u vidu kada planirate nabavku materijala za rad. Kritiku bi mogao da dam na činjenicu da imaju dosta pastelnu paletu boja i po dve tri varijacije na istu boju samo sa razlikom u intezitetu, ali sa druge strane sve možete intezivirati lično pigmentom a suprotno ne može. To bi možda i stajalo kao kritika, da činjenica nije, da ponudu stalno proširuju i s obzirom da su relativno kratko tu sa nama nadam se da tek možemo da očekujemo iznenađenja. Treba napomenuti da sve što isporuče stiže u vlažnom stanju i uvek gusto tako da nikad nećete imati problem da bude previše retko. Cene koje su u katalogu se odnose na kilogram suve materije tako da se voda ne računa.

 

Asortiman:

 • Glazure za visoku temperaturu - 16 boja, temperaturnog raspona od 1180 do 1230°C, a cene od 2,73 do 6,28€ po kilogramu. Isprobao sve, stabilne i pokrivajuće, fino mlevene pa rad sa špric pištoljem ne predstavlja problem.
 • Engobe -14 boja, temperaturnog raspona od 1180 do 1230°C, cene od 1,88 do 4,72€ po kilogramu. Ovde moram da napomem da njih 12 imamo stalno u ponudi u okviru edukacija. Ako se fino i ravnomerno nanesu lepo zatapaju i skoro su nepropusne i bez transparentne glazure što do sada nisam sretao sa engobama i super je kao alternativa za mat glazure.
 • Mat glazure za visoku temperaturu - nešto novo u ponudi, imaju 8 boja u temperaturnom rasponu od 1200 do 1230°C. Do sada smo probali belu i crnu i uveli smo ih u standardnu ponudu. Cene idu od 3 do 6,16€ po kilogramu.
 • Efektne glazure za visoku temperaturu - takođe novitet u ponudi 4 boje za sad, temperaturni raspon od 1180 do 1230°C, raspone cene od 4,95 do 5,64€. Podeljene su u dve grupe sa metalik ili spot efektom. Blago curljive i najbolje ih je sigurnosti radi koristiti za unutrašnost posuda ili paziti na debljinu i pojačati zabris na kopitu ako se koristi spolja.
 • Livačka porcelanska masa - za temperaturu od 1180 do 1230°C po ceni od 1.38€ za kilogram.
 • Glina - prljavo bela za pečenje od 1050 do 1230°C cena 0,5€ za kilogram.
 • Glazure za nisku temperaturu - 27 boja, raspon temperature od 960 do 1050°C, cene od 2,93 do 6,81€ za kilogram.
 • Engobe za nisku temperaturu - 15 boja, raspon temperature od 980 do 1050°C, cene od 2,43 do 5,28€ za kilogram.
 • Efektne glazure za nisku temperaturu - 4 boje, raspon temperature od 980 do 1050°C , cene 6,5€ za kilogram.
 • Livačka masa za nisku temperaturu - rozikasta za temperaturu od 1100 do 1150°C, cena po kilogramu 0,95€.
 • Paste - Definitivno sledeća stavka za probati, nisam imao priliku ali ako Marijana nešto pohvali vredi probati. Za sada u sedam boja oko 30€ po kilogramu. Može se nanositi preko biskvita, po potrebi sa ili bez transparentne glazure. Takođe može se naneti na nanesenu, nepečenu i osušenu glazuru pa zatim glazurno ispeći, u kombinaciji sa njihovim glazurama i poliglikolom koji se korisiti nema curenja i pogodno je za crtanje. Mogu se peći i na 1000 i na 1250°C.
 • Pigmenti - Četiri boje pigmenta od 20 do 50€ po kilogramu. Nije veliki izbor ali su cene odlične.
 • Oksidi - U ponudi za sada Hrom, Titan, Cink i Mangan od 4,5 do 15€.
 • Masa za premaz ploča - Lično pravim svoju ali mogu da preporučim. Dobio sam od Marijane jednu flašu za probu i preporučujem svima koji brinu o svojim pločama. Ako ne znate čemu služi javite nam se i objasnićemo Vam.
 • Elektroliti, ugušćivač za glazuru, poliglikol za pastu - Ovde mogu da preporučim ugušćivač za glazuru a koristite ga ako imate situaciju da Vam glazure posle duže stajanja zapekne na dnu. Dodate malo ugušćivača i glazura može da stoji malo a da posle ne morate da se ubijete od mešanja da razbijete talog. Poliglikol je predpostavljam medijum za paste.

 

Katalog: Možete preuzeti ovde. Ažurirano januar 2021.godine (u međuvremenu može doći do promena cena)

 

Kontakt informacije:

 

TERRAART - Niš

 

Bave se proizvodnjom opreme za radionice i u njihovom asortimanu možete pronaći peći za visoku i nisku temperaturu, ili kako oni kažu keramiku ili porecelan. O ostalim proizvodima nešto kasnije, a u ovom delu nešto o njima. U ovom trenutku koristimo njihovu peć sa maksimalnom temperaturom od oko 1300°C, treću godinu za redom. I mogu reći da sam relativno zadovoljan bez većih zamerki. Isporučena je sa domaćim programatorom u vezi kojeg sam u početku bio skeptičan ali se skroz dobro pokazao, čak i bolje od nekih starijih klasika poput ART-95. Garancija na programator je 5 godina a na peći 2 godine. Isporučuju na adresu ali se doplaćuje. Cenovno su povoljni u odnosu na Elektron iz Banje Koviljače o kojem ću kasnije pisati ali postoji razlika u kvalitetu. Kada se upoređuje sa pećima iz Elektrona primećuje se: ušteda na izolaciji, spoljna obloga je manje kvalitetna, vrata bez osigurača (otovreno/zatvoreno) u standardnoj ponudi (doplaćuje se), klasičan sistem sa jednim programatorom dok konkurencija ima primarni i sekundarni, sistem za protok vazduha sa jednim cugom, tanja sonda. Ako hoćete korektnu peć svakako preporučujem i pored svega toga jer radi posao, i do sada da kucnem u drvo sa oko 400 odrađenih pečenja nije bilo potrebe za servisom. Cene nisu istaknute na sajtu kao ranije pa je teže steći utisak koliko dobijate ili gubite ako izaberete veću-manju varijantu itd. Pored modela na sajtu nude mogućnost da im Vi podnesete željene karakteristike, pa da Vam po njima naprave. Programator sa kojim je peć isporučena je Nigos 3123 i uputstvo za instalaciju i korišćenje na srpskom jeziku možete preuzeti ovde.

 

Asortiman:

 • Peći za keramiku - Na sajtu nude nekoliko modela za temperaturu do 1200°C, mada je moja preporuka da i ako radite samo na nižoj temperaturi uzmete peć za visoku (porcelan), malo je skuplja ali će moći da Vam ispeče i kameninu i porcelan ako zatreba. Peći za ovu temperaturu se teže prodaju polovne. Ne treba ih gurati često preko 1100°C što je i navedeno kao radna temperatura.
 • Peći za porcelan - Po njihovoj specifikaciji peći za temperaturu do 1400°C, u pitanju su naravno maksimalne radne temperature ali svakako se ne preporučuje redovno pečenje na njima. Uglavnom se koriste za do 1250°C, kod njih je kao radna temperatura navedeno 1300°C što nije nemoguće ali malo će se pomučiti zbog manje izolacije.
 • Peći za staklo - U pitanju su peći za fuziju stakla i model koji je prikazan kao reprezentativni na sajtu je za maksimalnu temperaturu do 1200°C i radnom temperaturom od 800°C.
 • Peći za fotokeramiku - Takođe sa navedenom maksimalnom temperaturom od 1200°C a radnom temperaturom od 900°C
 • Peći za metal - peći za kaljenje metala i ono što je zanimljivo nude poseban model za kaljenje mačeva, kovačke peći i peći za topljenje aluminijuma.
 • Oprema za radionice - Nude vibro sito, mlin za mlevenje gline, valjke za mlevenje gline, tokerice, stalke za dekoraciju (kavaletić), prese za ploče, grnčarske točkove.

 

Kontakt informacije:

 • Adresa: Borislava Nikolića Serjože 29, 18000 Niš.
 • Telefon: +381628983764 (Viber) i +381604704977
 • Radno vreme: 09-17 časova.
 • E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

ELEKTRON - Banja Koviljača

 

Čuveni Bata i njegove peći, ne samo za keramiku, ali ćemo se na njih najviše fokusirati. Ako želite najbolju peć na tržištu i nije Vam problem da potrošite malo više onda Vam preporučujem njihove proizvode. Nema jeftinijih varijanti, doplata za ovo ili ono. Sve što Vam padne na pamet je u standardnoj ponudi po sistemu plati pa se klati (ovo pišem po saznanjima koja su mi dostupna u trenutku pisanja, sve informacije svakako proveriti prilikom informisanja). Akcentovaću sigurnostne protokole poput dva programatora sa dve odvojene sonde, jedan primarni koji vodi proces i drugi kontrolni, odnosno sigurnosni, na kojem se unose nešto viši parametri kako bi on isključo peć ako prvi zakaže i premaši zadatu temperaturu (ne dešava se često, ali kad se desi poželiš da si imao ovo), osigurač za zatvorena/otvorena vrata uključen takođe u standardnu ponudu tako da ne možete pokrenuti peć ako su vrata otvorena ili odškrinuta. Trude se da prate svetske standarde i kvalitet izrade i pedantnost je na oko primetna kada ih uporedite sa ostalim domaćim proizvođačima. Kritike se uglavnom odnose na nepoštovanje rokova i skup servis na koji se često dugo čeka, ovo je zaključak na osnovu iskustva koje sam imao dok sam radio na Fakultetu primenjenih umetnosti gde smo imali dve njegove peći. Takođe imao sam priliku da radim sa njihovim sušarama i probnim pećima, zaista sve što možete očekivati od peći ćete i dobiti. Cene takođe nisu na sajtu za reprezentativne modele pa sve ide na upit tako da malo gube na transparentnosti. Kada bih imao malo više para za peć uzeo bi ih u obzir ali bi svakako sa tim novcem pogledao da li mi se isplati da uvezem nemački Nabertherm, čak i ako bi doplata bila do 200-300€ za istu veličinu. Ako bi bilo više uzeo bi Batinu pećku i da ne razmišljam.

 

Asortiman:

 • Oprema za keramiku - Komorne peći za keramiku, vagonske peći za keramiku, peći za dekorativnu i foto keramiku, grnčarski točak i uređaj za glačanje gline (fensi naziv za presu).
 • Laboratorijska oprema - Laboratorijske peći, cilindrične peći, laboratorijske visokotemperaturne peći, laboratorijski rešoi, peščana kupatila, vodena kupatila, destilator.
 • Oprema za dentalnu tehniku - Peći za dentalnu tehniku, vakumati, pećii za sušenje-topljenje voska, paročistači, peći za sinterovanje, uređaj za polimerizaciju akrilatnih proteza, peskare, uređaj za topljenje želatina, uređaj za elektrolizu, trimer, presa za kivete, vatrostalne kivete i vatrostalni karton, grejači u kvarcnom staklu za razne vrste vakum peći za keramiku.
 • Peći za termičku obradu - Sa maksimalnom temperaturom od 1100°C.
 • Peći za topljenje - Peći za topljenje aluminijuma, peći za topljenje zlata.
 • Peći za emajliranje
 • Peći za staklo
 • Sušare
 • Suvi i parni sterilizatori
 • Oprema za laboratorije fabrike cementa - Vlažna komora, bazeni za grejanje prizmi, laboratorijske peći, peći za voatile, grejne ploče sa kvarcnim staklom, vodeno kupatilo, komora za vlažeenje.
 • Laboratorijske rashladne komore

 

Kontakt informacije:

 • Adresa: Narodnog Fronta bb, Banja Koviljača
 • Telefon: +38115818091 i +38115819416
 • Sajt: www.elektronb.co.rs

 

Dejan Bošnjaković - proizvodnja i prodaja gline - Aranđelovac

 

Kod Dejana imate dve varijante gline za modelovanje i vrtenje nisku i visoku (do 1060°C i do 1250°C), obe su prljavo/sivo bele stim što za nisku temperaturu imate i varijantu u boji terakote. Takođe nudi i livaću masu za temperaturu do 1200°C. Sve varijante možete izabrati sa ili bez šamota, s tim što procenat varira od ture do ture. Ako Vam treba precizna količina šamota tipa tačno 5 ili 10% potrebno je da se naruči veća količina ali uvek je tu negde čini mi se u rasponu od 6 do 12%. Za sada se dobro pokazala u kombinaciji sa glazurama i nismo primetili neke veće defekte sem što je glina bez šamota za visoku temperaturu podložna krivljenju kada su veće, pločaste, površine u pitanju, ali ne više od očekivanog. Dejan par puta mesečno dolazi do Beograda i dovozi materijal pa ako Vam malo čekanja nije problem i ako imate ok količinu dovešće Vam ako se dogovorite. Od skoro sarađujemo i za sada nije bilo problema i nesporazuma bilo kakve vrste. Potrebno je napomenuti sa su navedene cene po kilogramu a da pakovanja idu po 20 kilograma u odnosu na standardnih 10 na koje smo navikli. Solidno je upakovano tako da može da se lageruje. Pored glina kod Dejana je moguće nabaviti i neke od sirovina kao što su kaolin, aluminijum oksid, hrom oksid, mangan oksid i pigmente u zavisnosti od lagera, često ima nešto zanimljivo u ponudi pa treba proveriti.

 

Asortiman:

 • Glina za nisku temperaturu - Glina prljavo/sivo bela i terakota za temperaturu do 1060°C u paketima od po 20 kilograma sa cenom od 0,35€ po kilogramu.
 • Glina za visoku temperaturu - Glina prljavo/sivo bela za temperaturu do 1250°C u paketima od po 20kilograma sa cenom od 0,40€ po kilogramu.
 • Livaća masa - za temperaturu do 1200°C i cena od 0,28€ po kilogramu.
 • Sirovine - Mogu se povremeno pronaći, treba proveriti šta ima na lageru (kaolin, aluminijum oksid, hrom oksid, mangan oksid, pigmenti, itd.)

 

Kontakt informacije:

 • Telefon: +38163626122

 

Saša Tomić - proizvodnja i prodaja gline - Beograd

 

Ako se bavite keramikom sigurno znate za Sašu Tomić, dobrih dvadesetak godina kupujemo glinu od nje a poslednjih deset do petnaest godina ako ne i više njena glina je korišćena kao primarni materijal za rad studenata na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Sa svojom radionicom na Banjici pogodna je za hitne nabavke ako ste na teritoriji Beograda jer uvek ima nešto na lageru. Glina koju smo koristili je za visku temperaturu takozvana "crna" glina, svetlo roze/krem boje nakon pečenja. Nešto mekšeg crepa kada se peče na niskoj temperaturi ali pogodna i za raspod do 1050°C. Čini mi se da je sa 5% finog šamota ali treba proveriti. Saša je tehnolog i znam da su neki naručivali i glazure kod nje ali nisam imao ličnog iskustva sa tim, koliko znam ima i za visoku i nisku temperaturu ali ograničene palete boja. Paketi gline su od po 10 kilograma u vakum pakovanju tako da mogu jako dugo da stoje. Neke pakete sam otvarao i posle godinu dana i koristio bez problema.Takođe ima i livaću masu pripremljenu za rad.

 

Asortiman:

 • Glina za niku temperaturu - za temperaturu do 1100°C, cena 0,5€ po kilogramu.
 • Glina za visoku temperaturu - za temperaturu do 1250°C, cena 0,5€ po kilogramu.
 • Livaća masa - za temperaturu do 1100°C, cena 10€ za kantu od 30 kilograma.
 • Glazure za nisku i visoku temperaturu - ima ograničen spektar boja i treba proveriti šta je na stanju i koje su cene.

 

Kontakt informacije:

 • Telefon: +381638579893