Back to Top
Studio keramike Bardak atelje u Beogradu

Prodajna galerija
STUDIJA KERAMIKE BARDAK

Studio Keramike Bardak Vam predstavlja unikatne radove grnčara Saše Matića rađene u više različitih tehnika. Radovi su podeljeni u dve kategorije: upotrebna i dekorativna keramika. Rađeni su kombinacijom tehnika i koncipirani kao unikatni komadi u malim serijama do deset primeraka istog komada. Imate mogućnost kupovine samo ovde navedenih predmeta, jer posebne porudžbine ne primamo. Fotografije radova mogu imati manja odstupanja od predmeta koji ćete dobiti jer se sve radi ručno i bez kalupa. Pre nego što Vam se predmet dostavi dobićete detaljne fotografije rada koji Vam se šalje kako biste dali odobrenje. Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem bilo kojeg navedenog načina na našoj Kontakt stranici.

Najstariji pronađeni fragmenti keramike stari su oko 30.000 godina. Svet se menjao, ali su osnove izrade predmeta od keramike ostale iste. Glina kao primarni materijal hiljadama godina poprimala je drugačije oblike, ali je sama tehnologija izrade ostala slična- ako ne i ista. Glina direktno iskopana retko se može odmah koristiti, potrebno ju je prečistiti i izmesiti kako bi bila jednake vlažnosti i mekoće i bez zarobljenog vazduha. Možemo je oblikovati najrazličitijim tehnikama, ali ono što je bitno je da svi predmeti moraju biti tankog zida kako bi keramika mogla da se suši i peče. Naša specijalnost jesu radovi nastali na grnčarskom točku, ali pored toga koristimo i tehnike ručne izrade (kobasice, ploče, pomoćne kalupe). Za izradu predmeta ne koristimo kalupe za serijsku proizvodnju, pa je samim tim, čak i u seriji radova, svaki unikatan. Sušenje traje desetak dana, nakon čega imamo biskvitno pečenje na temperaturi od 900°C. Nakon biskvitiranja dobijamo pečenu glinu tzv. terakotu ili biskvit. Nju možemo prekriti tankim slojem glazure kao vidom dekoracije, koja se zatim ponovo peče na temperaturama i do 1280°C. Tek nakon toga imamo gotov proizvod koji se može upotrebljavati, ili dekorisati Vaš dom. Bitno je napomenuti da su glazure samo jedna od varijanti dekorisanja keramike i pored njih postoje i mnoge druge. Sam proces izrade jednog predmeta, kada se sve uzme u obzir, može da potraje i dvadesetak dana.

Studio keramike Bardak postavlja visoke tehničko-tehnološke standarde kada je izrada predmeta od keramike u pitanju i samo predmeti koji ih ispunjavaju mogu se naći na ovim stranicama. Inspiraciju pronalazimo u kombinaciji tradicije i modernog, sa minimalističkim pristupom i akcentovanim detaljima. Trudimo se da održimo balans na večnoj klackalici estetike i funkcionalnosti. Za izradu koristimo visokovatrostalne mase za kameninu i porcelan, trudimo se da podržimo domaće proizvođače materijala za rad i dekoraciju i sa njima razvijamo profesionalnu saradnju. Limitirane serije radova omogućiće Vam da u Vašem prostoru imate zaista unikatne komade keramike vrhunske izrade. Za nas prečice ne postoje i proces se maksimalno poštuje a zanatske vrednosti neguju i usavršavaju. U svaki komad utkano je preko 20 godina iskustva u izradi predmeta od keramike. Moguće je kupiti samo izložene komade jer rad po porudžbini nije moguć. Ovaj koncept smo usvojili pre par godina kada se pojavila želja da se ceo pristup radu digne na jedan viši nivo a radovi koji izlaze iz naše radionice budu deo jednog opusa i kreativnog toka koji želimo da razvijamo. U svetu u kojem vlada serijska proizvodnja hteli smo da ostavimo svoj pečat kroz jedan drugačiji pristup u radu. Bilo da tragate za predmetima od keramike za poklon ili za sebe, nadamo se da ćete uživati u potrazi, a za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Saša Matić rođen je 1986. godine u Boru. Sa keramikom počinje da se bavi kao hobijem leta 1999. godine kada su i nastali prvi radovi u tehnici majolike. Školu umetničkih zanata (danas - Škola primenjenih umetnosti) u Šapcu, na smeru grnčar završava 2005. godine pod mentorima Ljiljanom Stojanović i Ljiljanom Paranjpe. Za vreme školovanja pokreće svoj atelje i usmerava se najviše ka tehnici rada na grnčarskom točku. Po završetku školovanja dve godine radi kao edukator na projektima USAID-a i Etno Mreže na prekvalifikaciji žena sa Biroa za zapošljavanje za rad u keramici i izradi suvenira u Boru i Negotinu. Godinu dana provodi u fabrici TSK u Šapcu na proizvodnji keramičkih elemenata za industriju. Od oktobra 2008. do oktobra 2018. godine zaposlen je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku keramika kao grnčar. U tom periodu osniva i postaje predsednik udruženja Bulevar Umetnosti u okviru kojeg pokreće i svoju školu keramike za amatere. Kao glavni i odgovorni urednik umetničkog magazina Bulevarum zajedno sa preko 100 volontera osmišljava i objavljuje 11 brojeva. Učesnik je nekoliko grupnih izložbi. Oktobra 2020. godine osniva Studio keramike Bardak. Istovremeno udruženje Bulevar Umetnosti postaje udruženje Grnčara Bardak u okviru kojeg i dalje postoji škola keramike ali i osmišljavaju projekti sa ciljem popularizacije ovog umetničkog zanata.

Otvaranje prodavnice za...