fbpx
Gototop

STANDARDNI KURS KERAMIKE

 

Standarni Kurs Keramike Bardak Grnčarski Točak Radionica školaStandarni kurs keramike u Studiju Keramike Bardak prilagođen je apsolutnim početnicima, ali i onima koji već imaju određena znanja u polju keramike. Ovaj vid kursa upoznaće Vas korak po korak sa tajnama jednog od najstarijih zanata. Izaberite za sebe relaksirajući i kreativno nadahnujući hobi. Bilo da želite amaterski, ili kasnije profesionalno i samostalno da se bavite keramikom, na našem kursu imaćete priliku da se oprobate u kompletnom procesu izrade jednog keramičkog predmeta. Standardni kurs keramike predstavlja jedinstveni pristup u savlađivanju osnovih tehničkih, tehnoloških i estetskih veština potrebnih za samostalno bavljenje keramikom i dostupan je u Beogradu i u Novom Sadu. Upoznajte se sa radom na grnčarskom točku, sa tehnikama ručne izrade i dekoracije. Ovaj vid edukacije najčešće je izabrana opcija od strane naših polaznika, prvenstveno zbog svoje fleksibilnosti koja se ogleda u sledećim sastavnim elementima:

 

 • Individualni pristup - Rad u malim grupama sa do dva prisutna edukatora koncipiran je tako da se sa svakim polaznikom radi individualno, u tempu koji njemu odgovara. Samim tim ovoj vrsti kursa moguće je pridružiti se u bilo kom trenutku u grupi gde ima slobodnih mesta. U isto vreme sa Vama biće polaznici koji su već neko vreme na kursu, pa ćete, samim tim, konstantno imati uvid u napredne tehnike koje Vas očekuju dok edukator radi sa Vama sve segmente koji su na Vašem nivou znanja.
 • Fleksibilni početak kursa - Gore navedeni individualni pristup kod Standardnog kursa keramike omogućava nam kontinuirani rad što podrazumeva da se grupi u kojoj ima slobodnih mesta možete priključiti u bilo kom trenutku. Za rezervaciju dovoljno je da nas kontaktirate 5 do 7 dana pre okvirnog termina koji ste izabrali, a mi ćemo Vam reći u kojim grupama odnosno terminima ima slobodnih mesta. Rezervaciju je moguće napraviti za do dve nedelje unapred.
 • Fleksibilno trajanje kursa - Standarni kurs keramike nema ograničenja u trajanju. Vi sami određujete koliko dugo biste želeli da ga pohađate. Kurs se uplaćuje u ciklusima od 4 časa u trajanju od po 3 sata. Kada iskoristite četvrti čas odlučujete da li želite da nastavite ili ne. Kurs dakle ne traje 4 časa, već se uplaćuje po ciklusu koji toliko traje, a Vi sami odlučujete koliko ciklusa želite. Časovi se pohađaju jednom nedeljno u odabranom terminu, a moguć je dogovor i za više časova nedeljno ukoliko takva potreba postoji. Za savlađivanje tehnika rada, bilo da su u pitanju tehnike ručne izrade ili grnčarski točak, preporučujemo 6 meseci edukacije kako biste stekli dovoljna znanja za kasnije samostalno bavljenje keramikom. Napomena: Časovi u okviru jednog ciklusa moraju da se iskoriste u roku od 28 dana od datuma prvog časa, više detalja u pravilniku.
 • Tehnologija i tehnike - Polaznici kursa prolaze sve segmente izrade predmeta od početka do kraja. Radi se u tehnici kamenine sa finalnim pečenjem na temperaturi od 1220°C. Standardni kurs keramike obuhvata tehnike ručne izrade uporedo sa grnčarskim točkom i čas od 3 sata je uglavnom koncipiran da se na točku provede minimum sat vremena. Opcionalno je moguće izabrati varijantu edukacije koja je posvećena samo tehnikama ručne izrade. Kod tehnika ručne izrade prolaze se tehnički zadaci iz kobasica, ploča i pomoćnih kalupa, a svi kompleksniji zadaci uglavnom kao kombinacija navedenih tehnika. Učenje rada na grnčarskom točku izvodi se postepenim savlađivanjem osnova kroz specifičan "školski" pristup, koncipiran tako da se potrebni osećaj stekne za najkraće moguće vreme. U proseku je potrebno oko 3 meseca edukacije, odnosno 12 časova, kako bi se savladale osnove rada. Kada je dekoracija u pitanju, našim polaznicima omogućena je edukacija u upotrebi glazura, oksida i engoba.
 • Obezbeđen materijal i oprema - Sve neophodno za rad u okviru edukacije je obezbeđeno i uračunato u cenu. Studio je opremljen sa više grnčarskih točkova i radnih površina. Svaki polaznik ima svoju policu za odlaganje radova. Alatkice, oklagije, krpice, modlice, pomoćni kalupi, četkice, posudice, igle i nožići, keceljice itd. su na raspolaganju svim polaznicima. Glina za rad, materijali za dekoraciju i pečenje nastalih radova takođe su uračunati u cenu. Za rad koristimo sivo-belu aranđelovačku glinu bez šamota, obezbeđeno je 10 različitih glazura, četiri vrste oksida i 12 boja engoba.
 • Stručni edukatori - Radionice je osmislio i vodi grnčar Saša Matić sa dugogodišnjim iskustvom u radu na edukacijama ovog tipa. Gostujući edukatori su studenti IV i V godine studija Fakulteta primenjenih umetnosti na Odseku keramika: Anđela Kuzmanović, Jelena Babić, Natalija Tejić i Jovana Janković.

Studio Keramike Bardak naslednik je tradicije koju je preko jedne decenije vodilo udruženje "Bulevar Umetnosti", kroz čiju školu je prošlo preko 750 polaznika. Iskustvo i specifičan pristup u radu je ono što nas izdvaja od ostalih i daje nam mogućnost da postavljamo trendove u ovoj oblasti. Nadamo se da ćemo opravdati Vaša očekivanja i da ćete uz našu pomoć bezbedno uploviti u vode jednog zaista fascinantnog i kreativnog sveta. Ukoliko se odlučite za nas, na raspolaganju su Vam sledeći termini (potrebno proveriti dostupnosti slobodnih mesta):

 

Termini edukacija u Beogradu:

 • Ponedeljak od 18:00 do 21:00
 • Utorak od 18:00 do 21:00
 • Sreda od 17:00 do 20:00
 • Četvrtak od 18:00 do 21:00
 • Petak od 17:00 do 20:00
 • Subota od 10:00 do 13:00
 • Subota od 13:30 do 16:30

Termini edukacija u Novom Sadu:

 • Nedelja od 10:00 do 13:00
 • Nedelja od 13:30 do 16:30
 • Nedelja od 17:00 do 20:00

Cenovnik

 • 6.000 RSD - Standardni kurs keramike (grnčarski točak i teh. ručne izrade), jednom nedeljno, 4 časa po 3 sata.
 • 5.000 RSD - Standardni kurs keramike (samo teh. ručne izrade), jednom nedeljno, 4 časa po 3 sata.
 • 2.000 RSD - Standardni kurs keramike (pojedinačni čas)

NAPOMENA: Sve detalje vezano za način korišćenja termina, ograničenja u korišćenju materijala i prostora za rad možete pronaći u pravilniku. Započinjanjem edukacije podrazumeva se da ste se sa istim upoznali i da ih u potpunosti prihvatate. Uplatu kursa možete izvršiti u celosti na naš tekući račun najkasnije dva dana pre početka edukacije, ili u gotovini, takođe u celosti, na prvom času započetog kursa.

 

Studio Keramike Bardak Vam nudi sledeće varijante kurseva keramike:

KONTAKT INFORMACIJE

 

 • Telefon: +381 63 7172484 (09-21h) - Viber Viber Whatsapp WhatsApp
 • E-mail: keramika@bardak.rs
 • Facebook (sanduče/inbox): facebook.com/keramikabardak
 • Instagram (sanduče/inbox): instagram.com/keramikabardak
 • Lokacija Beograd - MAPA
 • Beograd 11158, Stari Grad (Dorćol), Pančićeva br.14
 • Lokacija Novi Sad - MAPA
 • Novi Sad 21000, Centar, Dunavska br.12 (pasaž)