Back to Top
Standardni kurs keramike u Beogradu i Novom Sadu

STANDARDNI KURS KERAMIKE

Standarni kurs keramike u Studiju Keramike Bardak prilagođen je apsolutnim početnicima, ali i onima koji već imaju određena znanja u polju keramike. Ovaj vid kursa upoznaće Vas korak po korak sa tajnama jednog od najstarijih zanata. Izaberite za sebe relaksirajući i kreativni hobi. Bilo da želite amaterski, ili profesionalno da se bavite keramikom, na našem kursu imaćete priliku da se oprobate u kompletnom procesu izrade keramičkog predmeta. Standardni kurs keramike predstavlja jedinstveni pristup u savlađivanju osnovih tehničkih, tehnoloških i estetskih veština potrebnih za samostalno bavljenje keramikom i dostupan je u Beogradu i u Novom Sadu. Upoznajte se sa radom na grnčarskom točku, sa tehnikama ručne izrade i dekoracije. Ovaj vid edukacije najčešće je izabrana opcija od strane naših polaznika, prvenstveno zbog svoje fleksibilnosti koja se ogleda u sledećim sastavnim elementima:

Individualni pristup

Rad u malim grupama sa do dva prisutna edukatora koncipiran je tako da se sa svakim polaznikom radi individualno, u tempu koji njemu odgovara. Samim tim ovoj vrsti kursa moguće je pridružiti se u bilo kom trenutku u grupi gde ima slobodnih mesta. U isto vreme sa Vama biće polaznici koji su već neko vreme na kursu, pa ćete, samim tim, konstantno imati uvid u napredne tehnike koje Vas očekuju dok edukator radi sa Vama sve segmente koji su na Vašem nivou znanja.

 

Fleksibilni početak kursa

Gore navedeni individualni pristup kod Standardnog kursa keramike omogućava nam kontinuirani rad što podrazumeva da se grupi u kojoj ima slobodnih mesta možete priključiti u bilo kom trenutku. Za rezervaciju dovoljno je da nas kontaktirate 5 do 7 dana pre okvirnog termina koji ste izabrali, a mi ćemo Vam reći u kojim grupama odnosno terminima ima slobodnih mesta. Rezervaciju je moguće napraviti za do dve nedelje unapred.


Fleksibilno trajanje kursa

Standarni kurs keramike nema ograničenja u trajanju. Vi sami određujete koliko dugo biste želeli da ga pohađate. Kurs se uplaćuje u ciklusima od 4 časa u trajanju od po 3 sata. Kada iskoristite četvrti čas odlučujete da li želite da nastavite ili ne. Kurs dakle ne traje 4 časa, već se uplaćuje po ciklusu koji toliko traje, a Vi sami odlučujete koliko ciklusa želite. Časovi se pohađaju jednom nedeljno u odabranom terminu, a moguć je dogovor i za više časova nedeljno ukoliko takva potreba postoji. Za savlađivanje tehnika rada, bilo da su u pitanju tehnike ručne izrade ili grnčarski točak, preporučujemo 6 meseci edukacije kako biste stekli dovoljna znanja za kasnije samostalno bavljenje keramikom. Napomena: Časovi u okviru jednog ciklusa moraju da se iskoriste u roku od 28 dana od datuma prvog časa, više detalja u pravilniku.


Tehnologija i tehnike

Polaznici kursa prolaze sve segmente izrade predmeta od početka do kraja. Radi se u tehnici kamenine sa finalnim pečenjem na temperaturi od 1220°C. Standardni kurs keramike obuhvata tehnike ručne izrade uporedo sa grnčarskim točkom i čas od 3 sata je uglavnom koncipiran da se na točku provede minimum sat vremena. Opcionalno je moguće izabrati varijantu edukacije koja je posvećena samo tehnikama ručne izrade. Kod tehnika ručne izrade prolaze se tehnički zadaci iz kobasica, ploča i pomoćnih kalupa, a svi kompleksniji zadaci uglavnom kao kombinacija navedenih tehnika. Učenje rada na grnčarskom točku izvodi se postepenim savlađivanjem osnova kroz specifičan "školski" pristup, koncipiran tako da se potrebni osećaj stekne za najkraće moguće vreme. U proseku je potrebno oko 3 meseca edukacije, odnosno 12 časova, kako bi se savladale osnove rada. Kada je dekoracija u pitanju, našim polaznicima omogućena je edukacija u upotrebi glazura, oksida i engoba.


Obezbeđen materijal i oprema

Sve neophodno za rad u okviru edukacije je obezbeđeno i uračunato u cenu. Studio je opremljen sa više grnčarskih točkova i radnih površina. Svaki polaznik ima svoju policu za odlaganje radova. Alatkice, oklagije, krpice, modlice, pomoćni kalupi, četkice, posudice, igle i nožići, keceljice itd. su na raspolaganju svim polaznicima. Glina za rad, materijali za dekoraciju i pečenje nastalih radova takođe su uračunati u cenu. Za rad koristimo sivo-belu aranđelovačku glinu bez šamota, obezbeđeno je 10 različitih glazura, četiri vrste oksida i 12 boja engoba.


Stručni edukatori

Radionice je osmislio i vodi grnčar Saša Matić sa dugogodišnjim iskustvom u radu na edukacijama ovog tipa. Gostujući edukatori su studenti IV i V godine studija Fakulteta primenjenih umetnosti na Odseku keramika: Jelena Babić, Milica Miladinović, Una Stojanović.

Image

Studio Keramike Bardak naslednik je tradicije koju je preko jedne decenije vodilo udruženje "Bulevar Umetnosti", kroz čiju školu je prošlo preko 1500 polaznika. Iskustvo i specifičan pristup u radu je ono što nas izdvaja od ostalih i daje nam mogućnost da postavljamo trendove u ovoj oblasti. Nadamo se da ćemo opravdati Vaša očekivanja i da ćete uz našu pomoć bezbedno uploviti u vode jednog zaista fascinantnog i kreativnog sveta. Ukoliko se odlučite za nas, na raspolaganju su Vam sledeći termini (potrebno proveriti dostupnosti slobodnih mesta):

TERMINI BEOGRAD

TERMINI BEOGRAD

Ponedeljak od 18:00 do 21:00
Utorak od 18:00 do 21:00
Sreda od 18:00 do 21:00
Četvrtak od 18:00 do 21:00
Petak od 17:00 do 20:00
Subota od 10:00 do 13:00
Subota od 13:30 do 16:30
TERMINI NOVI SAD

TERMINI NOVI SAD

Subota od 10:00 do 13:00
Subota od 13:30 do 16:30
Nedelja od 10:00 do 13:00
Nedelja od 13:30 do 16:30
Nedelja od 17:00 do 20:00
Ponedeljak od 18:00 do 21:00
Sreda od 18:00 do 21:00
CENOVNIK

CENOVNIK

7.000 RSD - grnčarski točak i teh. ručne izrade, jednom nedeljno, 4 časa po 3 sata.
6.000 RSD - samo teh. ručne izrade, jednom nedeljno, 4 časa po 3 sata.
2.000 RSD - pojedinačni čas.

NAPOMENA: Studio Keramike Bardak donosi odluku o primeni pravilnika rada o korišćenja termina i prostora u ateljeu za keramiku sa kojim moraju biti upoznati svi polaznici kursa keramike. Svi detalji biće dostupni na našem sajtu, ali i istaknuti u prostoru za rad. Uplatom određene vrste kursa podrazumeva se da ste sa pravilima upoznati i da se slažete sa njima.

Prilikom korišćenja uplaćenih termina molimo Vas da posebnu pažnju obratite na sledeća pravila:

 

 • Uplaćena četiri termina Standardnog i Intenzivnog Kursa Keramike moguće je iskoristiti u roku od 28 dana počevši od datuma prvog termina. Ako koristite jedan termin nedeljno, jedan je moguće preskočiti u toku jedne nedelje, svaki naredni preskok se računa kao da ste prisustvovali času.
 • Nadoknada propuštenog termina ukoliko ste zatražili promenu grupe samo za tu nedelju se mora realizovati najkasnije do sledećeg redovnog termina, u suprotnom se čas gubi.
 • Kod Mini Kursa Keramike svi časovi se moraju iskoristiti u kontinuitetu, nisu moguće nadoknade propuštenih časova.
 • Ako ne dolazite na zakazani termin potrebno je da se javite najkasnije 3 sata pre početka časa ili, ako je čas u jutarnjim časovima, dan ranije. U suprotnom, računa se kao da ste bili na času, čak i ako niste iskoristili mogućnost da jednom preskočite edukaciju.
 • Ukoliko kasnite na čas nije potrebno da se javite, možete slobodno doći u bilo kom trenutku.
 • U slučaju pravljenja pauze od nedelju dana između dva ciklusa, računa se kao iskorišćen preskok u sledećem ciklusu. U suprotnom nismo u obavezi da sačuvamo mesto u grupi.
 • Rezervisano i sigurno mesto imate samo u odabranoj grupi, za transfer u drugi termin morate nas kontaktirati kako bismo Vam javili gde ima slobodnih mesta, jer nije moguće samostalno birati i menjati termine u toku edukacije.
 • Ukoliko znate da nećete biti tu duži vremenski period (2-3 nedelje), možete se dogovoriti sa nama o korišćenju preostalih termina, samo je potrebno da se dogovorimo na vreme.
 • Kurs ne traje 4 časa, već toliko traje ciklus. Svi radovi koji su urađeni na poslednjem času se mogu preuzeti u fazi u kojoj se nalaze. Ako je završeno modelovanje biće biskvitno pečeni, ako su glazirani biće glazurno pečeni. Ako želite da glazirate biskvitirane radove naknadno moguće je uzeti pojedinačni čas ili ako pravite pauzu, na časovima kada nastavite. Ne radimo uslužno glaziranje.
 • Za sve ostale situacije potrebno je dogovoriti se sa edukatorom pre termina koji je sporan, a mi ćemo Vam maksimalno, koliko je u našoj moći, izaći u susret.
 • Dogovori, nakon što je propušten čas, nisu mogući.

Molimo Vas da prilikom boravka u našem ateljeu i korišćenja naših usluga obratite pažnju i pridržavate se sledećih pravila:

 

 • Za vreme boravka u studiju podrazumeva se oprezan pristup materijalima koji mogu biti opasni po Vaše zdravlje. Edukatori će Vas uputiti u način na koji se rukuje svim materijalima, mašinama i obezbediti potrebnu zaštitnu opremu. Molimo Vas da se posebna pažnja obrati prilikom rukovanja pištoljem za vruć vazduh.
 • Korisnici su u obavezi da sve alate, mašine i radne površine koje koriste očiste od gline i drugih materijala nakon korišćenja. Takođe po završetku rada na grnčarskom točku potrebno je očistiti isti.
 • Korisnici sami vode brigu o svojim privatnim alatima, materijalu i radovima, a za smeštaj istih biće im obezbeđena jedna polica.
 • Sva literatura u studiju na raspolaganju je korisnicima, ali nije dozvoljeno iznošenje knjiga, skripti ili časopisa iz prostora.
 • Pušenje ni u jednom delu ateljea nije dozvoljeno.
 • Nije dozvoljeno dirati tuđe stvari sa polica, što se pogotovo odnosi na radove u procesu izrade.
 • Materijal za izradu radova koji je uključen u cenu je ograničen i podrazumeva sledeće količine na mesečnom nivou: do max.10kg gline, okside (bakar, mangan, gvožđe, kobalt), engobe (oko 12 različitih boja), glazure (bela, bela mat, crna, crna mat, transparentna, žuta, svetlo plava, zelena za pokrivanje većih površina i dve bonus glazure crvena i ljubičasta - za jedan rad u ciklusu).
 • Pečenje uračunato kao besplatno u okviru edukacije se odnosi na veličinu radova koji ulaze u okvir 25x25x25cm.
 • Imate pravo korišćenja svojih materijala (glina, glazura, engoba, oksida, hobi boja, nalepnica i sl.) samo uz konsultaciju sa edukatorom.
 • Radove koji ostanu kod nas nakon završene edukacije čuvamo 28 dana, počevši od poslednjeg dana pohađanja edukacije. Po završetku edukacije dogovorite se sa edukatorom oko preuzimanja radova.
 • Obavezno potpisujte radove, ne odgovaramo za nepotpisane radove.

Za vreme trajanja pandemije obavezno je poštovanje sledećih pravila:

 

 • Obavezno pravilno nošenje maski u zatvorenom prostoru za vreme edukacije.
 • Obavezno pranje i dezinfekcija ruku.
 • Obavezna dezinfekcija obuće (dezo barijera).
 • Maksimalni broj polaznika u grupi je 8.
 • Časovi mogu da se pauziraju samo ukoliko polaznik/ca ima pozitivan test na Kovid-19, za sve ostale situacije moguće je iskoristiti jedan preskok obezbeđen u okviru svakog ciklusa.
 • Prilikom rada potrudite se da držite preporučeno odstojanje od 1,5m.
 • U slučaju prijave zaraze untar grupe, prosleđujemo obaveštenje svim članovima grupe.
VAUČER - SAVRŠEN POKLON

VAUČER - SAVRŠEN POKLON

Svaki od naših kurseva možete pokloniti kupovinom vaučera. U zavisnosti od vrste kursa može imati ograničeno trajanje od datuma kupovine (45 dana) ili biti vezan za fiksne termine (Mini kurs keramike). Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati.
PODACI ZA UPLATU

PODACI ZA UPLATU

Uplatu kursa možete izvršiti na prvom rezervisanom času ili najkasnije dva dana pre početka kursa putem računa: Udruženje grnčara Bardak, Pančićeva 14 Beograd, 160-344618-48, svrha uplate: članarina za kurs keramike. Poziv na broj ostaviti prazno.