Back to Top
Tehničko i tehnološko savetovanje - Studio keramike Bardak

TEHNIČKO I TEHNOLOŠKO SAVETOVANJE

Ukoliko imate nameru da se profesionalno bavite keramikom, započnete svoj posao ili ga već posedujete- a imate dodatnih pitanja, ili biste želeli usmerenu edukaciju ili savetovanje, Studio Keramike Bardak bi mogao da Vam izađe u susret. Izrada keramike u studijskim / radioničarskim uslovima, bilo da je u pitanju ručno rađena keramika, keramika vrtena na grnčarskom točku ili odrađena iz kalupa, je izuzetno široka oblast. Izbor materijala i tehnika je ogroman, a posebno međusobna kombinacija. Zbog toga keramiku često upoređuju sa alhemijom. Ne postoje instant rešenja, kao ni osobe koje sve znaju. Ukoliko niste spremni na obimno istraživanje, eksperimentisanje i kompromise, izabrali ste pogrešnu oblast za rad.

Problem često nastaje i kod posmatranja šta drugi rade i želje za reprodukcijom određenih rešenja. To ne znači da želite da iskopirate nekoga, već da jednostavno neke njihove pristupe primenite na svojim idejama. Čak i kada pomno pratite uputstva, rezultat često nije isti, nekad čak ni sličan. Ovo je česta pojava u keramici najviše zbog toga što materijal koji je dostupan nama nije isti kao onaj u Americi, Aziji, ili čak u susednim zemljama. Kaolin sa nalazišta u Bugarskoj i onaj iz Nemačke jesu kaolinska supstanca vama potrebna za izradu glazura npr., ali će dati slične ili možda veoma različite rezultate. Tada dolazite u situaciju da ili naručite materijal koji će Vam dati željeni rezultat koji je postigao neko od keramičara u svetu, ili da se prebacite na eksperimentisanje sa materijalima koji su Vam dostupni. Ovo je samo jedan primer nedoumica i problema sa kojima se ljudi susreću. Bilo da je u pitanju rad sa sirovinama za rad (glinama), bilo da je rad sa sirovinama za izradu materijala za dekoraciju, rada sa kupovnim materijalima, tehnološkim procesima (rad sa glinom, livaćom masom, procesi pečenja itd.), velika je mogućnost da naših preko 20 godina iskustva i eskperimentisanja može na neki način da Vam pomogne.

 

Upit sa detaljima onoga što Vas interesuje možete nam dostaviti na bilo koji od načina navedenih na stranici Kontakt. Ukoliko smo u mogućnosti da stručno odgovorimo na Vaše zahteve potrudićemo se da Vam u najkraće vreme dostavimo ponudu za saradnju. Nekad će biti dovoljan video poziv, nekad sastanak kod nas ili kod Vas u ateljeu, a nekad i dugoročnija saradnja. Šta god bio slučaj, otvoreno i bez skrivanja informacija, podelićemo naše znanje sa Vama ili se potruditi da ponudimo alternativna rešenja. U slučaju da je u pitanju nešto Van našeg polja znanja nedvosmisleno ćemo Vam to predočiti, jer ne želimo da eksperimentišemo i pretpostavljamo ako nemamo minimum osnovnog iskustva i znanja u toj oblasti. Samostalno istraživanje i eksperimentisanje može i hoće dati rezultate, ali kada je keramika u pitanju, minimalno usmeravanje i prenos iskustva mogu biti daleko korisniji i dati brže rezultate. Ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

 

Dosadašnja iskustva, kada su tehnička i tehnološka savetovanja u pitanju, uglavnom se svode na proizvodne procese, rešavanje čestih grešaka i defekata, odabir materijala i tehnika, ali i opreme za rad i rukovanje istom. Često nam se javljaju osobe koje žele da se bave proizvodnjom samo specifičnih predmeta i tragaju isključivo za znanjem neophodnim za njihovu izradu. Radili smo i na idejnim rešenjima za proizvode, ali i na osposobljavanju kadrova koji će raditi na izradi istih. Radno iskustvo koje imamo bazirano je na samostalnom radu i istraživanju, radu u fabričkim uslovima, ali i na iskustvu stečenom tokom desetogodišnjeg rada na Fakultetu primenjenih umetnosti. Tokom dugog niza godina imali smo priliku da sarađujemo sa mnogim stručnjacima iz oblasti keramike, umetnicima, profesorima, tehnolozima, zanatlijama, itd. Stečena znanja primenjujemo i usavršavamo svakodnevno, jer keramika je kao živ organizam koji se stalno razvija izložen konstantnim inovacijama i zahteva posvećenost i volju za stalnim učenjem. Ukoliko imate problem, nedoumicu ili pitanje, na pravom ste mestu i hvala Vam na odabiru Studija Keramike Bardak kao pouzdanog partnera.