Back to Top
Udruženje grnčara Bardak u Beogradu i Novom Sadu

UDRUŽENJE GRNČARA BARDAK

Udruženje grnčara Bardak naslednik je udruženja Bulevar umetnosti osnovanog 2010. godine i kroz svoje aktivnosti usmereno je na razvijanje i popularizaciju keramike kao umetničkog zanata. Kroz projekte, radionice i seminare učinićemo ovaj zanat dostupnim i prepoznatljiv svima. Ne bavimo se samo tradicionalnom grnčarijom već i svim savremenim tehnikama i tehnologijama prilagođenim ručnoj izradi sa fokusom na unikatnim predmetima u malim serijama. U skladu sa tim okupljamo sve zainteresovane za ovu oblast i zajednički delujemo na ispunjenju pomenutih ciljeva.

Istorijat

Udruženje Bulevar umetnosti osnovano je septembra 2010. godine sa ciljem afirmacije umetnosti i kulture i mladih kreativnih stvaralaca. Tokom godina veliki broj učesnika i volontera radilo je na projektima poput umetničkog portala i magazina „Bulevarum“, organizovali smo nekoliko stručnih predavanja iz oblasti glume, muzike, kreativnog pisanja itd., ali i grupne izložbe i sajmove rukotvorina. Velika zahvalnica ide upravo volonterima jer su nesebično ulagali svoje vreme i kreativnost i bez kojih priča o „Bulevaru“ nikad ne bi bila ono što jeste.  Ideje su se nizale ali je entuzijazam nažalost opadao usled manjka finansijskih sredstava i neuspešnih konkursnih prijava. Deo udruženja koji se prevashodno bavio keramikom nastavio je da funkcioniše i dugi niz godina škola keramike pod nazivom „Bulevar umetnosti“ je rasla i širila se do momenta kada je odlučeno da se ceo fokus usmeri zapravo na umetničku i zanatsku oblast keramike.

 

Vizija

Godinu koju će mnogi pamtiti po pandemiji, karantinu i strahu mi ćemo pamtiti i po hrabrosti da se upustimo u jedan veliki projekat. 2020. godina svakako će za nas biti i jedan novi početak. Udruženje „Bulevar umetnosti“ postaje Udruženje grnčara Bardak, a pored toga otvara se i Studio keramike Bardak namenjen proizvodnji i prodaji unikatnih predmeta od keramike koji će svoje prve proizvode ponuditi početkom 2021. godine. Ideja je da se kroz zajedničko delovanje i usmerene aktivnosti omogući većem broju ljudi lakše bavljenje keramikom, da se ovaj umirući zanat vrati na zasluženo mesto kroz edukaciju i kreativno stvaralaštvo.

 

Budućnost

U godinama koje predstoje, ma koliko bile neizvesne za sve zanatlije, radićemo na proširenju kapaciteta škole keramike i uvoditi nove segmente za izučavanje. Potrudićemo se da okupimo i obučimo tim edukatora koji će zajedno sa svim polaznicima raditi kvalitetnije i naprednije programe. Veliki broj polaznika koji se nakon završetka edukacije odlučio za samostalno bavljenje keramikom, bilo kao hobijem ili profesionalno, imaće u nama jedan stub podrške u daljem razvoju i usavršavanju. Kroz edukacije, forum, slobodnu razmenu informacija, tehničko i tehnološko savetovanje i kreativno stvaralaštvo, učinićemo ovaj umetnički zanat prepoznatljivim i dostupnim većem broju ljudi.

FORUM

FORUM

GALERIJA

GALERIJA

KORISNI LINKOVI

KORISNI LINKOVI